Az amerikai nemzetbiztonságot érintő, titkos dokumentumokat adtak ki véletlenül az előzetes letartóztatásban Virginiában raboskodó Zacarias Moussaouinak, akit a tavaly szeptember 11-i Amerika-ellenes terrortámadás miatt állítanak bíróság elé.

A 34 éves francia állampolgár saját ügyének perirataival együtt a jogi hatóságoktól kapta kézhez a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) titkos papírjait – az ellene szóló bizonyítékok előzetes megismeréséhez az amerikai szabályok szerint joga van. Összesen 48 dokumentum került tévedésből a feltételezett terrorista birtokába – ezek pontos tartalmát az esetet nyilvánosságra hozó Leonie Brinkame bíró nem ismertette, de azt értésre adta, hogy a szóban forgó információk kiszivárgása súlyos veszélyt nem jelent. Sajtóértesülések szerint elsősorban az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatos kihallgatások kivonatáról van szó.

Brinkame elrendelte a véletlenül átadott papírok visszavételét, de két dokumentumot egyelőre nem találnak. Az amerikai szövetségi ügyészség meggyőződése szerint Moussaoui is a tavalyi merényleteket elkövető gépeltérítők között lett volna, csak azért nem tudott felszállni a kijelölt repülőgépre, mert nem sokkal a merényletek előtt letartóztatták. A marokkói származású férfit halálra is ítélhetik, a per január 6-án kezdődik a virginiai Alexandriában.