A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium jogtiszta helyzetet akar a csillebérci gyermektábor ügyében, ezért nem kívánnak peren kívüli egyezséget kötni, jelentette ki Jánosi György miniszter.

A Fővárosi Bíróságon tartott pénteki tárgyaláson Rácz Péter, a Magyar Úttörők Szövetségének (MÚSZ) elnöke jelezte: megegyezésre törekednek a szaktárcával, s véleménye szerint három hónap alatt megállapodhatnak.

Jánosi György miniszter erre reagálva elmondta: nem kívánnak peren kívüli egyezséget kötni, mert a gyermektábor területén tervezett beruházásokhoz elengedhetetlen az ingatlan jogi helyzetének tisztázása. Annak kapcsán, hogy a Magyar Úttörők Szövetsége garanciát szeretne a tábor gyermekcélú hasznosítására, a miniszter kijelentette: alapvető céljuk, hogy a tábor továbbra is az ifjúságot – üdültetést, táboroztatást, képzés, szabadidős tevékenységeket – szolgálja, ilyen célú fejlesztéseket terveznek.

A csillebérci tábor ügyében 2000 júliusában nyújtotta be a keresetet az állam nevében eljáró Kincstári Vagyoni Igazgatóság, valamint az akkori Ifjúsági és Sportminisztérium. A keresetben azt kérték: a bíróság mondja ki, hogy érvénytelenek a mintegy 46 hektáros XII. kerületi ingatlant a MÚSZ tulajdonába juttató 1989-es ajándékozási szerződések, és állítsa vissza a szerződéskötést megelőző állapotot.

A pénteki tárgyaláson felperesi beavatkozóként jelentkezett a XII. kerületi önkormányzat. A peres felek időt kértek a bíróságtól arra, hogy nyilatkozhassanak a beavatkozás kérdésében. Így a pert márciusra halasztotta a Fővárosi Bíróság.