Várhegyi Attila másodfokú büntetőpere hétfőn kezdődik a Pest Megyei Bíróságon. A politikus jelenleg a Fidesz pártigazgatója, az ügy idején a Nemzeti Kulturális Örökségek Minisztéiumának politikai államtitkára volt. Várhegyit elsőfokon tavaly novemberben gondatlanság miatt 300 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtották.

Várhegyi mint szolnoki polgármester ellen a vád különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, továbbá vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és magánokirat-hamisítás volt.

Vádemeléskor az ügyészség álláspontja az volt, hogy Várhegyi Attila szolnoki polgármesterként 1994-ben vesztegetést követett el azzal, hogy az önkormányzati választási kampányhoz helyi cégektől fiktív számlák révén, a Mahir Szolnok Kft.-n keresztül, összesen mintegy 1,3 millió forintot szerzett magának, illetve a Fidesz szolnoki alapszervezetének.

A másik vádpont szerint Várhegyi Attila polgármesterként 1995-ben mintegy 190 millió forintos vagyoni hátrányt okozott a szolnoki önkormányzatnak a városközpontban lévő telkek eladásával.

A Budakörnyéki Bíróság, másfél éves tárgyalássorozatot követően, 2001 novemberében hirdette ki elsőfokú ítéletét. Ebben a telekügylet kapcsán hanyag kezelés vétsége, azaz a váddal ellentétben nem szándékos, hanem gondatlan cselekmény miatt mondta ki Várhegyi Attila bűnösségét és 300 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta. Ugyanakkor felmentette a vesztegetés vádja alól. Felmentette a bíróság az ügy további kilenc vádlottját is.

Az elsőfokú bíróság szerint a hanyag kezelés kapcsán vagyoni kár az az összeg, amit az önkormányzatnak kell majd fizetnie az ingatlanügylet miatt indult kártérítési perekben. Cégek polgári peres úton több száz millió forintot követlenek a várostól. Várhegyi Attila az elsőfokú ítélet kihirdetését követően lemondott politikai államtitkári posztjáról.

A tavaly novemberben kihirdetett elsőfokú ítélet nem jogerős, miután a hanyag kezelés ügyében Várhegyi Attila felmentésért, az ügyészség viszont súlyosításért fellebbezett. Az ügyészség utóbb a vesztegetés vádja kapcsán első fokon megszületett felmentő rendelkezést tudomásul vette, így az jogerőre emelkedhetett és a Pest Megyei Bíróságnak már csupán a hanyag kezelés kérdésében kell döntenie.