Elnapolta az ítélethirdetést a hanyag kezeléssel vádolt egykori szolnoki polgármester, Várhegyi Attila ügyében a Pest Megyei Bíróság. A tárgyaláson az ügyészség az első fokon kiszabott pénzbüntetés súlyosbítását kérte, a védelem felmentésért fellebbezett. A tárgyaláson rákérdeztek a Fidesz-pártigazgató havi jövedelmére is, ő azonban nem kívánt nyilvánosan válaszolni.

Egy hét múlva hirdet jogerős ítéletet a Várhegyi Attila ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés vádjával indult büntetőperben a Pest Megyei Bíróság. A Fidesz pártigazgatója ellen 1997-ben indult eljárás vesztegetés és hűtlen kezelés miatt. Az első fokon eljáró Budakörnyéki Bíróság felmentette a politikust a vesztegetés vádja alól, a hűtlen kezelés vádpontját a szándékosság bizonyítottságának hiányában hanyag kezelésre módosította, ezért háromszázezer forintos pénzbírságot szabott ki.

A főügyészség az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezésében enyhített a korábbi vádon, hűtlen kezelés helyett különösen nagy kárt okozó hanyag kezelés megállapítását és a pénzbüntetés súlyosbítását kérte. Álláspontjuk szerint Várhegyi Attila polgármesterként a törvényben ráruházott vagyonkezelői kötelezettségét megszegte, és ezzel 134 millió forintos hátrányt okozott a városnak a Szolnok központjában fekvő telkek értékesítésével.

Jogszabály írja elő, hogy 10 millió értékhatár felett a közgyűlés, és nem a polgármester dönt az önkormányzatot érintő ügyletről, mondta el a tárgyaláson az ügyészség képviselője. A szerződés tartalmát is közgyűlési határozat rögzítette, Várhegyi azonban nem a leírtak szerint járt el. A határozat alapján ugyanis a telkeket készpénzért kellett volna értékesíteni, ezzel szemben a fideszes politikus a szerződés természetbeni teljesítéséért, a terület fejlesztéséért cserében adta el a három telket.

A védelem szerint azonban a volt polgármester nem tehető felelőssé azért a szerződésért, amit egy szakaparátus készített elő. Nem állapítható meg továbbá a kötelességszegés és az okozott vagyoni hátrány sem – érvelt a védelem, ezért Várhegyi felmentését kérték. Az eljárás során azt senki sem állította, hogy Várhegyi Attila nem a város érdekeit szem előtt tartva cselekedett volna – mondta az ügyvéd. Az eljárás adatai szerint utóbb az önkormányzat elállt a szerződésektől, ezért a három cég összesen 900 millió forintos kártérítési pert indított a város ellen, ez a per jelenleg is folyamatban van.

A hétfői tárgyaláson a bíróság, a vádlott személyi adatainak esetleges változása felől érdeklődve, megkérdezte Várhegyi Attila havi jövedelmét, ám az országgyűlési képviselő erre a tárgyalóterem nyilvánossága előtt nem volt hajlandó válaszolni. Az ügyvéd csupán egy papírlapra írta fel Várhegyi Attila havi bruttó jövedelmének összegét, és ezt adta oda a bírónak.