Az Európai Parlament szerint az Egyesült Államokkal az amerikai állampolgárok büntetlenségéről kötött kétoldalú megállapodások ratifikálása összeegyeztethetetlen az uniós tagsággal.

A figyelmeztetés címzettjei a jelenlegi tagállamok mellett az USA-val már ilyen egyezményt aláíró Románia és más, esetleg hasonló lépésre készülő tagjelölt országok.
Az Európai Parlament Nemzetközi Büntetőbíróságról (ICC) elfogadott határozata szerint a Római Alapokmányt aláíró államok nem köthetnek immunitást biztosító kétoldalú egyezményeket anélkül, hogy “félreértenék kötelezettségvállalásaikat”. A parlament reméli, hogy az EU-tagállamok kormányai és törvényhozásai tartózkodni fognak minden olyan megállapodástól, amely árt a római egyezmény hatékony alkalmazásának. Az EP az ilyen megállapodások ratifikálását összeegyeztethetetlennek tartja az uniós tagsággal is. A parlamenti határozat sürgette Románia, Izrael, India és más, az Egyesült Államokkal kétoldalú egyezményt aláíró országok törvényhozásait, hogy ne ratifikálják a megállapodást. Adrian Nastase román miniszterelnök Brüsszelben járva Romano Prodinak, az Európai Bizottság elnökének megígérte, hogy Románia az Európai Unió közös álláspontjának elfogadásáig nem ratifikálja az amerikaiakkal kötött egyezményt.