Annak ellenére, hogy a hatályos jogszabályok már 2000 márciusa óta lehetővé tennék, hogy a házi őrizetest technikai eszközzel figyeljék meg, a rendőrség még mindig nem szerezte be a szükséges berendezéseket.

A 2000 márciusa óta hatályos minisztériumi rendelet szerint a háziőrizetes megfigyelése technikai eszközzel is lehetséges, a rendőrség azonban még mindig nem szerezte be az ehhez szükséges berendezéseket. A rendelet több mint két évvel ezelőtt lépett életbe, ez pedig azt jelenti, hogy addigra kellett volna megteremteni a technikai őrzés feltételeit, de ez azóta sem történt meg – mondta az [origo]-nak Szelényiné Roszik Erzsébet, a Pest Megyei Bíróság elnöke. A házi őrizetnek négyféle módját teszi lehetővé a hatályos rendelet, ezek közül egyik a technikai eszközzel való nyomon követés, ami azt jelenti, hogy – műhold segítségével – egy központban figyelik a háziőrizetest, akinek egy jeladó berendezést kell viselnie. Nyugat-Európában gyakran figyelik ezzel a módszerrel a háziőrizeteseket, mert hosszú távon ez költségkímélő megoldás – mondta a Pest Megyei Bíróság elnöke, aki azt is hozzátette, hogy őket korábban megkereste a rendőrség, hogy ne hozzanak ilyen ítéleteket, mert nincs eszközük a műholdas megfigyelésre. A bíróságok így kénytelenek állandó rendőri őrzés melletti házi őrizetet elrendelni, így történt ez Tasnádi Péter esetében is, akinek az őrzése napi 115 ezer forintba került.

Szintén házi őrizetben volt egy darabig két képviselő; Székely Zoltán és Szabadi Béla. Mindkettőjük háza előtt – Tasnádihoz hasonlóan – rendőrök tartottak 24 órás szolgálatot, és útvonalengedéllyel hagyhatták csak el otthonukat. Futó Barnabás, Székely Zoltán ügyvédje az [origo]-nak elmondta, hogy 2001-ben kezdeményezte a törvény által lehetővé tett technikai megfigyelést, de – eszköz hiányában – erre akkor sem volt lehetőség. “Törvény van rá, tehát mindenkinek joga van hozzá, de mégsem lehetséges a műholdas megfigyelés” – mondta az ügyvéd. Az ORFK sajtóosztályán megerősítették, hogy a rendőrségnek valóban nincs eszköze a műholdas megfigyeléshez, még közbeszerzési pályázatot sem írtak ki a berendezés megvásárlásra. A tervek szerint az ORFK pályázatot ír ki, és a pénzügyi források függvénye, hogy erre még idén vagy csak jövőre kerül sor – mondta az ORFK sajtósa, Németh Lajos.

A műholdas követéshez több eszközre is szükség van – mondta az [origo]-nak egy biztonsági cég munkatársa. Egy készülék továbbítja a megfigyelt személy vagy tárgy koordinátáit – általában sms-ben – egy vevőberendezésnek, amely számítógéphez csatlakozik. A számítógépen futó programok segítségével a beérkezett információk térképen jelennek meg. Egy tárgy vagy személy megfigyeléséhez minimum 5-6 millió forintba kerül a technikai eszközök beszerzése, az árat nagyban befolyásolja a számítógépes térkép pontossága. Ha több embert figyelnek meg egy központból, egy ember őrzése ennél jóval kisebb összegbe kerül.