A világ öt legnagyobb lemezkiadója és három kereskedelmi cég összesen 143,1 millió dollárt fizet, miután peren kívül megegyezett az ellene árkartell létrehozása miatt keresetet benyújtó amerikai államokkal.

A Universal Music Group, a Sony Music, a BMG Music Group, a Warner Music Group és az EMI Group Plc kiadó, illetve a Musicland Stores Corp., a Trans World Entertainment Corp. és a Tower Records kereskedelmi cég ellen két éve nyújtott be keresetet New York és Florida. A felperesek azt állították, hogy a vállalatok mesterségesen tartották magasan a cd-árakat, mivel megegyeztek, hogy ha a forgalmazók magasabb árat szabnak, akkor a kiadók beszállnak a reklámköltségekbe. A megállapodás 1995-től egészen 2000-ig érvényben volt. A keresethez később további harminckilenc állam csatlakozott – közölte a Reuters.

A cégek korábban már elismerték, hogy létezik ilyen egyezség, de arra hivatkoztak, hogy ezzel csak a kis lemezboltok érdekeit akarják védeni. A kiadók szerint ugyanis a nagy áruházláncok tönkreteszik a kis boltokat, amikor a vásárlók becsalogatása érdekében egyes cikkeket – gyakran CD-ket – beszerzési ár alatt árusítanak, ezért volt tehát szükség az árakról szóló megállapodásra.

A szövetségi versenyhivatal felszólítására a cégek 2000-ben felfüggesztették együttműködésüket, ugyanakkor nem ismerték el, hogy törvényt sértettek volna, és nem is kellett büntetést fizetniük. A mostani peren kívüli egyezség eredményeképpen a vállalatok 67,4 millió dollárt fizetnek az államoknak a fogyasztók kártérítésére, és 75,7 millió értékben adományoznak lemezeket különböző közintézményeknek és nonprofit szervezeteknek. Az államok később döntik el, hogy a vásárlókat hogyan kárpótolják a befolyó összegből. A cégek a mostani egyezségben sem ismerik el, hogy bármilyen törvénytelenséget vagy szabálytalanságot követtek volna el.