Biljana Plavsic, a boszniai szerb köztársaság korábbi elnöke szerdán Hágában – megváltoztatva korábbi álláspontját – bűnösnek vallotta magát emberiség elleni bűntettek egy rendbeli elkövetésében. A Nemzetközi Törvényszék ügyészei ennek fejében visszavonják az ellene emelt többi vádpontot.

A keményvonalú szerb nacionalista Plavsic asszony a boszniai szerbek egyik vezetője és Radovan Karadzic egyik legközelibb szövetségese volt az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején. 2001 januárjában jelentkezett a hágai bíróságon, és ártatlannak vallotta magát az ellene emelt vádpontokban. Ezután – pere kezdetéig – szabadon engedték. Most Jugoszláviával létesített videokapcsolat révén tett vallomást a törvényszéknek. Richard May bíró a szerdai tárgyaláson megkérdezte a vád képviselőit, hogy Plavsic vallomása fényében lemondanak-e az összes többi vádpontról (egy-egy rendbeli népirtás és háborús bűntettek, valamint további négy rendbeli emberiségellenes bűncselekmények). Mark Harmon ügyész helyettese erre igennel válaszolt. A bíró ezután bejelentette, hogy a törvényszék december 16-án kezdi el a felek meghallgatását.

“Az, hogy (Plavsic asszony) bűnösnek vallotta magát, fontos előrelépés lehet a vád számára, mert (Plavsic) egyedülálló pozícióban van ahhoz, hogy igen súlyosan terhelő bizonyítékokat szolgáltasson más vádlottak, köztük Slobodan Milosevic ellen” – mondta az AFP-nek Richard Dicker, a Human Rights Watch emberjogi szervezet nemzetközi igazságügyi programigazgatója. Biljana Plavsic egyik ügyvédje mindazonáltal tagadta, hogy védence olyan alkut kötött volna, amelynek értelmében tanúskodna a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekmények más vádlottainak perében. A 72 éves Plavsic az első magas rangú balkáni politikus, aki elismeri bűnösségét a hágai törvényszék előtt.