Szabadlábra helyezték a Millenáris Kht. volt ügyvezetőjét, akit tegnap vettek őrizetbe – tudta meg az X-Press. A Fővárosi Főügyészség elbírálta és helyt adott a volt vezető által benyújtott panasznak és azonnali szabadlábra helyezését rendelte el.

Berkecz Máriát kedden vették őrizetbe, és – bár előzetes letartóztatását indítványozta az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága – az ügyészség mégis szabadlábra helyezte. A volt igazgatót azzal gyanúsítják, hogy irányítása alatt csaknem egymilliárd forint tűnt el nyomtalanul a közhasznú társaságtól. A büntető feljelentést a kht. jelenlegi igazgatója tette meg egy héttel ezelőtt. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az ügyben kirendelt szakértők előzetes véleménye szerint a kárérték több százmillió forint. A Millenáris Kht. volt vezetőjét a rendőrség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja.

Úgy tudni, hogy Berkecz Mária lakásán házkutatást is tartottak a nyomozók. Berkecz Máriát immár másodszor hallgatták ki gyanúsítottként. Egy héttel ezelőtt 32 millió forint kárértékű hűtlen kezelés alapos gyanújával idézték be. A nyomozás alapja az volt, hogy a kht. vezetője a közös megegyezéssel történő szerződésbontás esetére kikötött egyéves illetménye helyett háromévnyi fizetését és 10 millió forintnyi hallgatási díjat vett fel. Időközben a Millenáris Kht. új vezetője, Mizsei Zsuzsanna újabb feljelentést tett, mert szerinte a társaság vagyonából – az előző kormány idején – mintegy egymilliárd forint eltűnt. A közhasznú feladatokat magáncégeknek adták át, és ezzel kivonták az állami ellenőrzés alól a közpénzek elköltését.