A “számítógépes terroristaként” emlegetett Kevin Mitnick, aki az 1990-es évek elején három éven keresztül menekült a nyomában lévő FBI ügynökök elől, miközben olyan nagy cégek hálózataiba tört be, mint a Novell, a Motorola, a Sun és a Nokia, de feltörte a híres számítástudományi kutató, Simomura Cutomu gépét is, aki végül rendőrkézre juttatta.

A titkosszolgálat 1994. október 28-án azt hitte, rábukkant Mitnickre, aki Seattle-ben bérelt lakást “Brian Merill” név alatt. Ám amikor behatoltak a lakásba, csak Mitnick Toshiba Satellite 4400SX laptopját tudták “őrizetbe venni” Mitnick helyett, aki a sarki kávézóban épp önéletrajzát írta, miközben a rendőrségi frekvencián “élőben” hallgatta a lakása elleni ostrom részleteit. 1995. február 15-én már nem volt ilyen szerencséje. Esélyt sem kapott arra, hogy óvadékot tehessen le, 4 és fél évet töltött börtönben.

Akkori kedves laptopja, egy Toshiba 1960SC jelenleg az eBay aukcióján keres gazdát magának – a licit jelenleg 9200 dollárnál tart. Árverésre került a másik laptop is, rajta a rendőrök által felvitt ujjlenyomat rögzítő por és a nagy vörös X-ek, amelyek az ujjlenyomatok helyét jelzik, továbbá a hozzá tartozó egér, amely még mindig az FBI bizonyítékos tasakjában lapul. Mindkét gépen ott szerepel Mitnics és Steve Wozniak aláírása, utóbbi azt is ráírta: “Az egész világot tartod a kezedben – Woz (Szabadságot Kevinnek!)”. Ezt a mondatot írta rá annak idején Wozniak és Steve Jobs “kék dobozaikra”, azokra a hanggenerátorokra, amelyekkel ingyen lehetett telefonálni. A két úr ezt árulta, mielőtt megalapították volna az Apple-t. Mitnick korábban a Dutchbid.com aukcióján értékesítette börtönigazolványát, ezt ugyanis nem volt hajlandó árverésre bocsátani az eBay, az Amazon és a Yahoo sem.

Mitnicknek azért van szüksége pénzre, mert ügyvédet akar fogadni, hogy visszaszerezze bevont rádióamatőr engedélyét. A 39 éves Mitnick 2000 márciusában bűnösnek vallotta magát telefonos és számítógépes csalás, valamint illetéktelen kommunikáció-feltartóztatás vádjában. Jelenleg rendőri felügyelet alatt áll, mobiltelefon, számítógépet használhat, de az internetet nem. Dél-Kaliforniát csak hatósági engedéllyel hagyhatja el, ha kikérik tanácsait a számítástechnikával kapcsolatos kérdésekben. Engedélyezték neki, hogy könyvet írjon “A megtévesztés művészete” címmel, melynek előszavát Wozniak írja. Az október 25-én megjelenő könyv leírja, hogy lehet érzékeny információkhoz jutni számítógép nélkül “szociális technikákkal”, vagyis manipulációval, vagy megtévesztéssel, amikor másnak adjuk ki magunkat. Mitnicket egyébként 2010-ig eltiltotta a bíróság attól, hogy a sztorijából pénzt csináljon – ez azonban oktató célú könyv lesz, amelyben minden leírt történet szigorúan fiktív.