A szemétszállítási díjak növekedését nem az infláció befolyásolja, hanem a környezetvédelmi előírások szigorodása – erről Vajda Pál főpolgármester-helyettes beszélt egy VIII. kerületi tájékoztatón elhangzottakra reagálva.

Székelyné Gyökössy Dóra, a VIII. kerület alpolgármestere ugyanis azt mondta: önkormányzatuk próbaper indítását kezdeményezi a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat (FKF. Rt.) ellen a helyhatósági választások után, ha ekkor sem indul párbeszéd a közúttakarításról a főváros és az önkormányzatok között. A tájékoztatón elhangzott még: a szemétszállítási díj 1996 óta mintegy két és félszeresére nőtt, a díjemelés évente csaknem 24 százalékot tett ki.

A főpolgármester-helyettes válaszában kijelentette: Székelyné Gyökössy Dóra eddig még nem kezdeményezett tárgyalást a fővárossal. Altmann Antal, az FKF Rt. közterületi főosztályvezetője pedig azt nyilatkozta, hogy a vállalat a rá vonatkozó jogszabályoknak megfelelően látja el a feladatát. Hozzátette: a fővárosi közgyűlés minden évben külön szerződést köt, melyben kerületenként meghatározza az elvégzendő feladatokat, az ahhoz nyújtott forrásokat, illetve a feladatok teljesítésének ellenőrzését.

Beszámolt arról is, hogy ebben az évben plusz 2,1 milliárd forint többletforrást kapott a vállalat, melynek felhasználásáról külön döntött a főváros. A főosztályvezető rámutatott: az ütemtervekben meghatározottak végrehajtását a Fővárosi Önkormányzat Közmű Ügyosztálya, a Fővárosi Közterület-felügyelet, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat is ellenőrzi.