Az Élelmiszer-biztonsági Hivatal a fogyasztókat rendszeresen tájékoztatja majd a vizsgálatok eredményéről

Hamarosan Magyarországon is lesz Élelmiszer-biztonsági Hivatal. Az élelmiszerek biztonságra felügyelő állami szervezet a világ sok országában alakult az utóbbi években, az EU-tagállamokban is sorra szervezik a nemzeti hivatalokat.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a Népszavának nyilatkozott arról, hogy idehaza heteken belül megalakulhat a vásárlók érdekeit védő hivatal.

Baics Péter elmondta: az utóbbi időben világszerte valós vagy vélt veszélyek miatt megingott a fogyasztók bizalma az élelmiszerekben, ezért gyorsult fel a hasonló hivatalok megalakítása. Országonként változik, hogy milyen jogosítványokkal rendelkezik a szervezet, van ahol hatósági jogkört kap, van, ahol koordinációs feladatokat lát el. Magyarország ez utóbbit választotta, természetesen úgy, hogy az Élelmiszerbiztonsági Hivatal szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal.

Az új szervezet legfontosabb feladata a kockázatbecslés elvégzése lesz. Ez különösen a gyerekeknek készült termékek esetében fontos, hiszen ők a legveszélyeztetettebb korosztály. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a vizsgálat eredményei nem maradnak titokban, a hivatal rendszeresen és közérthető formában köteles lesz tájékoztatni a fogyasztókat a kockázatbecslések alapján elkészült tanúsítványokról.

Baics Péter szerint a termékek minőségvédelmét a gyártókra kell bízni, hiszen majd a piac dönti el, van-e kereslet a gyengébb árukra. A hatóságok dolga a szennyező anyagok vizsgálata, az új hivatal pedig az emberi szervezetre kifejtett esetleges károsító hatásokat figyelné. Az EU-ban létrehozták a gyors reagálású csoportokat is, amelyek a rendkívüli helyzetekben lépnek akcióba, mint amilyen például Magyarországon az elhíresült míniumos fűszerpaprika hamisítási ügy volt. Ilyen csoportot idehaza is életre hívnak, toxikológusok közreműködésével.

A helyettes államtitkár a Népszava kérdésére megerősítette azt a hírt, miszerint az előző kormányzat által kinevezett miniszteri biztosra, Bánáti Dianára, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutató Intézet igazgatójára is számítanak a hivatal munkájában.