Békéscsabán nyitná meg kapuit a térségünkben egyedülálló állomás. Célja nem más, minthogy a menekültek gyerekei ne maradjanak magukra, és ne kerülhessenek emberkereskedők kezére.

Jövő tavaszra egy volt bölcsődét alakítanak át befogadó-állomássá. A tervek szerint 30-35 menekült gyermeknek ad majd otthont. A cél az, hogy ezeket a gyerekeket ne szakítsák ki a társadalomból, iskolába járathassák őket és a legfontosabb, hogy nyomon követhetőek legyenek. Ugyanis az ENSZ egyik felmérése szerint nagyon nagy számban tűnnek el nyomtalanul világszerte a kísérő nélküli gyermekek.

“Volt már rá példa, hogy gyerek prostitúcióba lettek belekényszerítve, vagy fekete munkába, ahol szintén embertelen körülmények között tartották őket” – nyilatkozta Demeter Julianna, az Oltalom Menekült Gyermekotthon igazgatója. A környéken lakók teljes felháborodással fogadták a befogadó-állomás megnyitásának hírét. A legjobban azt sérelmezik, hogy míg a tábort egy lakótelep kellős közepén akarják megnyitni, addig az ott lakókat meg sem kérdezték, hogy mit szólnak a lépéshez. Sőt mindenről csak a helyi újságból értesültek.

“Menekülttábor! És úgy írta az újság, hogy 18 éves korig. Hát azok a gyerekek mit fognak itt csinálni? Randalíroznak! Nem beszélve arról, hogy itt az iskola és az óvoda. És ahogy elmondták itt is, nem fogják ide hordani az iskolába és az óvodába a gyerekeket” – mondta Kaposi Lászlóné, az egyik lakó. A menekülttábor vezetői arról biztosítják a környék lakóit, hogy a befogadó-állomás egész területét térfigyelő kamerával, állandó ellenőrzés alatt tartják. A környék lakói aláírást gyűjtenek a befogadó-állomás megnyitása ellen. Ahogy mondják, az ellen tiltakoznak, hogy ne egy olyan sűrűn lakott helyen nyissák meg az állomást, mint Békéscsaba egyik legnagyobb lakótelepe.