Az Európai Unió Bizottsága szerdán elfogadta azt a történelmi fontosságú jelentést, amely hivatalosan javasolja az Unió tíz országgal való kibővítését 2004-ben – közölte az EU-szóvivője Brüsszelben.

A találkozónak vége, a jelentést elfogadták – erősítette meg a Reuters tudósítójának Gregor Kreuzhuber szóvivő. Az EU illetékese ugyanakkor elzárkózott attól, hogy bármit mondjon a jelentés tartalmáról. Csupán annyit közölt, hogy a szövegen bizonyos változtatásokat eszközöltek, amelyeket most vezetnek át a végleges dokumentumba. A jelentés szerdán kora délután – 14.45-kor – válik hozzáférhetővé, amikor Romano Prodi európai bizottsági elnök és Günter Verheugen bővítési biztos hivatalosan az Európai Parlament elé terjeszti a dokumentumot.

A kiszivárgott értesülések szerint a jelentés javasolja, hogy tíz ország – Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia fejezze be a csatlakozási tárgyalásokat decemberben és 2004-től váljék az Unió tagjává. A tervezet értelmében két – kissé lemaradt – balkáni állam, Bulgária és Románia 2007-ben csatlakozhat az Európai Unióhoz abban az esetben, ha fenntartja reformjai jelenlegi ütemét. A tervezet ugyanakkor a 13. tagjelölt országnak, Törökországnak – az emberi jogok régóta aggályos helyzete miatt – nem ajánlott időpontot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.