A panaszosok szerint fehérvérűséget és hererákot okozott náluk az, hogy 1958 és 1994 között kezelték és karbantartották a radarkészülékeket. Az ügyvédek 450 személyt, illetve hozzátartozót képviselnek, közöttük négy amerikait.

Német és amerikai katonák amerikai radargyártókat perelnek a texasi El Pasóban – közölték jogi képviselőik kedden Berlinben. Kártérítési követelésük milliókra rúg. Az egyik ügyvéd szerint panaszosonként a kétmillió dollárt is elérheti a követelés, s pénzbüntetés kiszabását is elvárják a bíróságtól. El Pasót azért választották a bírósági per lefolytatására, mert ott németeket is képeztek ki radarok kezelésére, másrészt néhány érintett cég székhelye El Paso.

Az eljárás során annak kellene megállapítást nyernie, hogy a gyártók nem tájékoztatták a kezelőket és a karbantartókat a rájuk leselkedő veszélyekre. Egy New York-i ügyvéd szerint az eljárás az Egyesült Államokban példa nélkül álló. A berendezések egyszerűen veszélyesek voltak, a sugárcsöveket védőborítás nélkül építették be a készülékekbe – közölte. Az ügyvédek legkorábban egy év múlva számítanak bírósági döntésre.