Ismeretlen tettes ellen gazdasági és pénzügyi visszaélések miatt feljelentést tett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), mert a BLN (Bayer-Légrádi-Nemes) Vagabunds Kft. a mai napig nem számolt el a tárcától folyósított támogatás felhasználásával. Az NKÖM tájékoztatott a tárcánál lefolytatott – az előző kormányzati ciklus idején született döntés – vizsgálatáról.

Ismertetésük szerint a szakértők megállapították, hogy a BLN Vagabunds Kft. az NKÖM-től felvett, összesen 100 millió forinttal a mai napig nem számolt el jogszerűen, és a vállalt munkát nem végezte el. A kft. azzal kereste meg az NKÖM-et, hogy a korábban “1100 év Európa közepén” címmel készült 69 részes tv-sorozat anyagát könyv, videó, CD és DVD formátumban is elkészíti, amennyiben erre támogatást kap. A sorozatot Bayer Zsolt, a cég egyik tulajdonosa írta. A tárca a Miniszterelnöki Hivatal által biztosított pénzből, a 2001. július 15-i szerződés alapján 50 millió forintot utalt át azzal, hogy a könyveket, videókat, CD-ket és DVD-ket 2001. október 15-ig kell elkészíteni. Október 15-ére egyetlen könyv, CD, videó vagy DVD sem készült el.

Időközben azonban a BLN Vagabunds Kft. ugyanarra a célra újra pénzt kért, immár az Ifjúsági és Sportminisztériumtól. Az ISM a pénzt át is utalta az NKÖM-nek, amely 2002. március 20-án újabb szerződés alapján, újabb 50 milliót utalt át a BLN Vagabunds Kft.-nek – olvasható a minisztérium közleményében. A kft. által vállalt teljesítési határidő ez esetben 2002. július 3-a volt, ám a termékek még mindig nem készültek el. A minisztérium felszólítására a Kft. ügyvezetője azt állította, hogy a sorozat első kötete elkészült, a többiről pedig – akárcsak a videóról, CD-ről és DVD-ről – úgy tájékoztatta a minisztériumot, hogy “gyártás alatt vannak”. A tárca felszólításra elkészített elszámolás összesen néhány számlát tartalmaz; köztük hármat a cég saját tagjainak, illetve az ügyvezető befolyása alatt működő cégeknek bocsátott ki. Az NKÖM mindezek után döntött úgy, hogy a benyújtott anyagok és szakértői vélemények alapján a rendőrséghez fordul, valamint a 100 millió forint visszafizettetéséről azonnal intézkedik.