Jövő évtől mentesülnek a jövedéki adó fizetés kötelezettsége alól a bioetanol előállításához mezőgazdasági termékekből szeszt gyártó mezőgazdasági üzemek; e terméket a benzinbe keverve lehet felhasználni – mondta Németh Imre, a mezőgazdasági tárca vezetője szerdán Gödöllőn egy szakmai rendezvény alkalmával az MTI-nek.

Hozzátette: az EU-országokban az előírás szerint az üzemanyag-felhasználás két százaléka alternatív energiaforrás, és ez az arány 2010-ig – a környezet további kímélése érdekében – kötelezően 5,7 százalékra emelkedik majd. Mivel Magyarország hamarosan tagja lesz az uniónak, már most fel kell készülni a feladatra – hangsúlyozta.

Kiemelte: a mezőgazdasági melléktermékekből – többi között cukorrépából, borpárlatból, burgonyából – készülő szesz jövedéki adózás alá tartozik, 2003-tól azonban, amennyiben üzemanyag-adalék céljából készítenek szeszt, a termelők mentesülnek e kötelezettség alól. Magyarországon két szeszipari üzem, a szabadegyházai és a győri foglalkozik ezzel az alternatív üzemanyaggal; jelenleg a Mol-lal egyeztetik elképzeléseiket, miként lehetne ezt a szeszfajtát a benzinbe keverve felhasználni – mondta Németh Imre.