Egy jogi vizsgálat súlyos jogsértéseket talált az Országos Egészségügyi Pénztár informatikai megbízásainak ellenőrzésekor. A jelentés szerint több százmilliós szabálytalan megbízások, beszerzések, fejlesztések valósultak meg a közbeszerzési eljárás megkerülésével – írja a Népszava.

Az ügyvédi jelentés szerint teljes átláthatatlanság jellemzi az OEP elmúlt négy évi infomatikai megbízásait. Szabálytalanságokra, jogilag kifogásolható szerződésekre, és a szervezetet megkárosító eljárásokra derült fény. A pénztár még augusztusban kért fel egy ügyvédi irodát, hogy ellenőrizze az elmúlt négy év informatikai jellegű szerződéseit. Az ügyvédek több helyütt is jogszabálysértést állapítottak meg, illetve kiderült, sok szerződésben nincsenek konkrét és egyértelmű kikötések, ráadásul a szabályozások színvonala is kifogásolható.

Sok esetben a munkát még a szerződés megkötése előtt elkezdték, vagy addigra már be is fejezték, így nem lehet megállapítani történtek-e késések a teljesítések során. Emiatt nem lehet az esetleges kárigényeket érvényesíteni, pedig kiderült, hogy szinte egyik nagyobb beruházás sem készült el időre. Sok esetben egy feladatra vonatkozó megbízásra feltűnően kis összegű szerződést kötöttek, így meg lehetett kerülni a közbeszerzései eljárást. Egy konkrét esetben kiderült, egy beszerzést törvénytelenül osztottak részekre, s mindegyik külön-külön kötött szerződés szakértője ugyanaz a személy.

A vizsgálat feltárta, hogy csak 1998-ban több mint 100 milliós megbízatás történt eljárás nélkül annak ellenére, hogy mindegyik szerződés meghaladta azt a határt, mely fölött kötelező közbeszerzést lefolytatni. A lefolytatott közbeszerzések eredményét viszont nyilvántartás hiányában nem tudják ellenőrizni. A megbízási díjakat is teljesítménytől függetlenül állapították meg, nem igazolták, és ha mégis, akkor a díj nagyságrendje magasabb volt, mint azt az elvégzett munka indokolta volna.