Egy újabb tagját ítélték halálra annak a japán szektának, amelyik felelős volt a hét évvel ezelőtti, tizenkét ember halálát okozó, a tokiói metróban végrehajtott gáztámadásért.

A most halálra ítélt 42 éves Szeicso Endot a szarin nevű ideggáz előállításának vádjában találta bűnösnek a bíróság. Hét évvel ezelőtt, a japán főváros metróhálózatának aluljárórendszerébe juttatott gáz 12 ember halálát okozta, a bűncselekményért az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) szektát találták felelősnek. A kiotói egyetemen biológiát hallgató Endot a bíróság bűnösnek találta a Macumoto városában 1994-ben végrehajtott hasonló támadásban is, ahol 7 ember vesztette életét. Az ügyészek amellett érveltek, hogy a férfi megérdemli büntetését, mert biológusként ismernie kellett a gáz emberekre gyakorolt hatását.

Eddig az Aum Sinrikjo szekta több tagját ítélték halálra, de még egy kivégzést sem hajtotak végre, mert többségük fellebbezett. A szekta egykori vezetője, Soko Aszahara ügyében – akit a tokiói támadás kitervelésével vádolnak – még nem született ítélet, habár a per még 1996-ban kezdődött. A szekta azt hirdette, hogy közeleg a világ vége, és csak tagjai élhetik túl a világ pusztulását. Az Aum Sinrikjo biológiai fegyvereket is fejlesztett a szarin gáz előállítása mellett, hogy megdönthesse a kormányt. A szervezet most Aleph néven alakult újjá, és elutasítja az erőszak minden formáját. Egyes jelentések szerint a szektának 1650 tagja lehet. Mindazonáltal a japán hatóságok megfigyelés alatt tartják őket, mert veszélyesnek tartják működésüket, jelentette a BBC.