A brit kormány hétfőn felfüggesztette a protestáns és katolikus közösség hatalommegosztásán alapuló északír nemzetgyűlés és kormány jogköreit, és a tartományt ismét saját igazgatása alá rendelte.

Az északír alkotmányos testületeket hétfő éjféltől a brit kormány északír ügyek minisztériuma irányítja – jelentette be hétfői londoni sajtóértekezletén John Reid, a brit kormány északír ügyek minisztere. A döntést indokolva Reid kijelentette: a békefolyamatot olyan válságba sodorta a protestáns és katolikus közösségek közötti bizalom szertefoszlása, hogy a brit kormánynak nem volt más választása, mint az önigazgatás felfüggesztése, az északír békemegállapodás felülvizsgálata.

Utalva arra, hogy a bizalomvesztés oka elsősorban a vallási erőszak folytatódása, figyelmeztetett: eljött az idő, amikor az embereknek választaniuk kell a demokrácia és az erőszak között. A nagypénteki egyezmény több mint négy évvel ezelőtti aláírása óta a brit kormány negyedszer kényszerült az északír alkotmányos testületek felfüggesztésére. Mostani lépését az idézte elő, hogy felmerült a gyanú: az Ír Köztársasági Hadsereg félkatonai csoport kémeket épített be az északír kormányba.