Hétfő délután döntenek a Malév párizsi járatát bombával fenyegető férfi előzetes letartóztatásba helyezéséről. A 26 éves fiatalembert 15 napon belül bíróság elé állíthatják. A másik három telefonos bombafenyegetés ügyében folynak a szakértői vizsgálatok, a nyomozók azt gyanítják, azonos volt az elkövető.

Hétfő délután dönt a XVIII-XIX. Kerületi Ügyészség annak a férfinak az előzetes letartóztatásba helyezéséről, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő fenyegetette meg bombával a Malév pénteki párizsi járatát. Gelencsér István őrnagy, az ORFK Repülőtéri Biztonsági Szolgálatának munkatársa elmondta az [origo]-nak, hogy – mivel megvannak hozzá a feltételek – a 26 éves férfit 15 napon belül bíróság elé állíthatják. A férfi ellen saját beismerő vallomása mellett bizonyítékként szolgál mobiltelefonja, amiről a hívást kezdeményezte, továbbá egyéb, nem publikus adatok. Amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy tette megzavarta a köznyugalmat, akkor a Btk. szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják a fiatalembert – mondta az őrnagy.

A másik három bombafenyegetés ügyében folyó nyomozással kapcsolatban Gelencsér István azt mondta, hogy a jelenlegi adataik szerint azonos lehet az elkövető, aki, vagy akinek családtagja valamilyen kapcsolatban állhatott korábban a repüléssel. A hívásokról készített hangfelvételeket jelenleg szakértők vizsgálják. A nyomozók e vizsgálat befejezése után lehetnek teljesen biztosak abban, hogy azonos volt-e az elkövető. A tettes, vagy tettesek három köztéri telefonfülkéből hívták fel a Malévet bombafenyegetéssel. A telefonok miatt a New York-i járatot két hete pénteken, a londonit két nappal később vasárnap, a zürichit pedig múlt héten pénteken kellett visszafordítani, amely jelentős anyagi és erkölcsi veszteséget okozott a légitársaságnak.