Milan Kucsan szlovén elnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy tanúskodjon a Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök ellen a hágai Nemzetközi Törvényszéken folyó perben.

Ezt azonban olyan erkölcsi és jogi kötelességnek tartja, amelyben szerinte Hágának nem lenne szabad nyomást gyakorolnia a volt Jugoszlávia utódállamaira. A szlovén államfő egy televíziós interjúban tagadta, hogy titkos megállapodást kötött volna Miloseviccsel Jugoszlávia széthullása előtt. Elismerte azonban, hogy a délszláv válság idején azt javasolta Milosevicsnek: a szerbek horvátországi helyzetéről Franjo Tudjman horvát elnökkel tárgyaljon, és ne terhelje vele a többi köztársaságot.

Kucsan elmondta azt is, hogy Milosevics egy brdói találkozójukon azt mondta neki: “Ha éppen ki akartok válni Jugoszláviából, ti szlovének menjetek, a horvátok azonban nem tehetik ezt. Mi (szerbek) vérségi kapcsolatban vagyunk velük.” A szlovén államfőnek a jövo hónapban telik le egymás utáni második elnöki megbízatása, és az érvényben lévő alkotmány értelmében harmadszor nem jelöltetheti magát. A soron lévo elnökválasztás legesélyesebbjének Janez Drnovsek kormányfot tartja, de esélyei vannak France Arhar volt jegybanki kormányzónak és France Bucar volt parlamenti elnöknek is.