Amennyiben a honatyák jóváhagyják azt a törvénymódosító javaslatot, mely kedvezményként és nem ajándékként könyvelné el a vásárlói kártyák hűségpontjaiért kapott árucikkeket, nőne a kártyák forgalmazása. A kibocsátók közterheik csökenése miatt nagyobb kedvezményeket adnának a vevőknek – írja a Népszabadság.

A jelenlegi szabályok szerint a pontgyűjtő kártyák és akciók révén kapott termékek ajándéknak minősülnek, értékük után a cégeknek személyi jövedelemadót és egészségügyi járulékot kell fizetniük. Az egyik, az adótörvényhez benyújtott módosító indítvány azt szeretné elérni, hogy a pontokért kapott termékek ne ajándéknak, hanem kedvezménynek minősüljenek, így a társaságok a jövőben költségként számolhassák el őket. A módosítástól azt remélik, hogy a vásárlók ugyanannyi pontért nagyobb értékű árut kapnak. Ez az elképzelés abból indul ki, hogy ha az ingyen vagy olcsóbban adott áruk után a cégeknek nem kell adót fizetniük, akkor ügyfeleiknek adják a különbséget. Kérdés, valóban erre használnák-e a társaságok az adókönnyítés révén megmaradó pénzt.

A Magyarországon néhány éve debütált vásárlói kártyák népszerűsége abban rejlik, hogy használatuk mind a vásárlók, mind a programban részt vevő kereskedők számára előnyös. A vevő, miközben pénzét költi, spórol is, hiszen a kártyán jóváírt pontokért cserébe ajándékokat vagy kedvezményeket kap. A kereskedők viszont a kártyaigénylő lapokhoz járó kis kérdőív segítségével értékes információkhoz juthatnak vevőkörükről, akiket a nekik adott juttatásokkal valamelyest magukhoz is láncolhatnak.

A törzsvásárlói kártya alaptípusa az, hogy egy vállalkozás a vásárlói kártyákon gyűjtött pontokért saját boltjaiban beváltható kedvezményeket nyújt. Ennél fejlettebb változat, amikor több vállalkozás együtt ad ki vásárlói kártyát, így annak birtokosa az élelmiszerboltban szerzett pontokért például kedvezményesen tankolhat a programban részt vevő olajtársaságnál. A cégek tehát egymás forgalmát is képesek növelni. A legfejlettebb változatnak azok a hűségkártyák tekinthetők, amelyek egyben bankkártyákként is használhatók. Ezzel ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy a vásárló még meg sem szerzett jövedelme terhére költekezzen.