Az ÁPV Rt. tulajdonában lévő befektetési társaság részvényeit 2003. január 31-ig fel kell kínálni a kárpótlásijegy-tulajdonosoknak, és elő kell készíteni a társaság tőzsdei bevezetését – olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatban.

A határozatból az is kiderül, hogy a befektetési társaság részvényeinek allokálása során először az eredeti kárpótoltak igényét kell kielégíteni. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) 2002. december 31-ig kapott határidőt arra, hogy a befektetési társaságba apportáljon olyan értékben társasági részesedéseket és ingatlant, hogy az megfelelő ajánlatot képviseljen a még forgalomban lévő kárpótlási jegyekkel kapcsolatban.

László Csaba pénzügyminiszter szeptember 27-én jelentette be, hogy a jelenleg az ÁPV Rt. 100 százalékos tulajdonában lévő Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Rt. részvényeit ajánlják fel a kárpótlásijegy-tulajdonosoknak. A Forrás Rt.-be apportálandó cégek között lesz négy, jelenleg is tőzsdén szereplő társaság. Az Antenna Hungária Rt. 5 százaléka, a BorsodChem-részvények 1,04 százaléka, a Mol Rt. 0,04 százaléka és a Richter Rt. 0,16 százaléka kerülhet a portfólióba. A négy tőzsdei cégen kívül több, részben vagy egészben állami tulajdonú társaság, továbbá eddig meg nem nevezett ingatlanok alkotják majd a Forrás Rt. portfólióját.

A bekerülő társaságok között van a Tisza Cipő Kft. 78,46 százaléka, a Gyógyászati Segédeszköz Rt. 50, a Cartográfiai Kft. 100, a HM Centrálmosodák Rt. 100, a Vértesi Erőmű Rt. 29,96, a Tesco Tanácsadó Kft. 76,07, a Hungaroring Sport Rt. 2,33, a Mátravidéki Cukorgyár Rt. 39,4, a Szerencsi Cukorgyár Rt. 37,85, a Szolnoki Cukorgyár Rt. 25,04 százaléka. A kormány számításai szerint 18-19 milliárd forint névértékű kárpótlási jegy van a tulajdonosoknál.