Az osztrák, magyar, német és szlovák biztonsági szervek hétfőn összehangolt akcióval számos embercsempészt, és ezen belül az Ázsia és a Közel-Kelet felől az Európai Unióba irányuló illegális bevándorlás három fontos szervezőjét fogták el – jelentették be kedden a burgenlandi Kismartonban (Eisenstadt).

A “Turbán II” hadművelet szervezői elmondták: csakis a négy ország hatóságai közötti együttműködésnek, a közös fellépésnek köszönhető, hogy eljutottak a hálózatként működő embercsempészet néhány fontos alakjáig. Boross Zoltán, a határőrség központi nyomozó osztályának helyettes vezetője a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: a legnagyobb fogás hétfőn éppen Magyarországon volt. Ugyan csak egyetlen afgán állampolgárságú férfit vettek őrizetbe, de az illető a csempészszervezetben igen fontos szerepet tölt be. Amennyiben rá tudják bizonyítani az ellene felhozott vádakat, mintegy 8 évi szabadságvesztéssel lesz büntethető.

Boross Zoltán hozzátette: a központi nyomozó osztály feladatai között szerepel a külföldi hatóságokkal való együttműködés kiépítése és koordinálása, hiszen a sikeres fellépéshez nem utolsósorban egyidejűség is szükséges. Mint mondta, még adódnak gondok abból, hogy a jogszabályok lassan már nagyjából egységesek, az eljárási szabályok még nem minden esetben felelnek meg Magyarországon az uniós szabályoknak. Ausztriában az illegális határátlépők elleni fellépést a “Határ különleges csoport” látja el, amelynek fő feladata az érdekelt testületek munkájának összehangolása és az együttműködés megszervezése a szomszédos országokkal.

Az embercsempészet bevétele Európában becslések szerint meghaladja az évi 5 milliárd eurót, vagyis több, mint a kábítószerekkel való kereskedelemből befolyó összeg – hangzott el. A hálózat jól kihasználja az egyes országok menekültügyi rendelkezéseit: így például Ausztriába érkezve az illegális határátlépők szinte keresik a rendőröket, hogy menekülttáborba kerüljenek, menedéket kérjenek, majd eddigi fárasztó útjukat a osztrák állam költségén kipihenve tovább vándoroljanak. Az embercsempészet szervezői – köztük a most őrizetbe vettek is – mindannyian menedékkérők, vagy olyanok, akik már megkapták a menedékjogot.

A hétfői akció nem az első közös fellépés volt a négy ország határőrizeti és egyéb illetékes szervei számára: tavaly szeptemberben és októberben volt már hasonló, idén pedig a “Turbán I” akció zajlott le márciusban, s ezek során a hétfői fogást is beleértve összesen 106 embercsempészt tudtak őrizetbe venni – mondták el kedden Kismartonban. A sajtótájékoztató résztvevői nyomatékosan hangsúlyozták, hogy nem ez volt az utolsó közös akció, s az együttműködés egyre olajozottabban folytatódik.