Nyilvánosságra hoznák azok nevét, akikről Simicska Lajos volt APEH-elnök tanácsadója adatokat kérdezett le az adóhatóság rendszeréből. Ehhez az érintettek beleegyezésére van szükség, miután a pénzügyminiszter is a lista közzétételéről döntött.

Az APEH hamarosan levelet küld azoknak az adózóknak, akiknek adatait Gubuznai Zoltán, Simicska Lajos volt elnök tanácsadója indokolatlanul lekérdezte a számítógépes rendszerből – írja a Magyar Hírlap. László Csaba pénzügyminiszter úgy döntött, hogy a cégeket és magánszemélyeket (köztük politikusokat, közéleti személyiségeket és újságírókat) tartalmazó listát nyilvánosságra hozzák.

Adótitok miatt csak ennek feloldása után kerülhet nyilvánosságra, hogy kiket figyeltek meg. Ez pedig úgy lehetséges, ha az érintettek hozzájárulnak ehhez, ezért keresi meg őket levélben az adóhivatal. Az ügy szeptember végén robbant ki, amikor az APEH rendszerében az úgynevezett hosszú bájtok éjszakájának nyomait keresve, a számítógépes rendszer vizsgálata során észrevették, hogy hivatali ok nélkül hívtak le adatokat. Ekkor arra is fény derült, hogy adótitkokat szivárogtattak ki a Defendnek.