Több mint ezerötszázan két éve hiába követelik vissza pénzüket a Hungáro-Energen Service Rt.-től. A svájci világkonszern magyarországi partnereként bemutatkozó cég jó jövedelmet és biztos munkát ígért azoknak, akik csaknem négyszázezer forintért megvették azt a bizonyos kezdőcsomagot, hogy megkezdjék ügynöki tevékenységüket. A haszon elmaradt és a pénznek is nyoma veszett.

Bár a rendőrség két éve elkezdett nyomozni, a becsapottak szerint pilótajátékot folytató cég most is működik. Bába Sándor egy azok közül a károsultak közül, akik jó kereset reményében beléptek a Hungáro-Energen nevű cég által hirdetett vásárlói klubba. A súlyosan fogyatékos férfi évtizedek alatt összespórolt 390 ezer forintjából fiának akart segíteni. Néhány doboz táplálékkiegészítő és a plasztikkártyák: ez minden, amit a pénzért cserébe kapott. Miután többen is óvták őket a kétes befektetéstől, megpróbálták lemondani a szerződést és visszakérni a pénzt. Ez azonban eddig nem sikerült.

Az Energen azzal érvelt, hogy az ügynökök nem ellenszolgáltatás nélkül adták át a fejenként 390 ezer forintot, hiszen 55 ezer forintért különböző termékeket kaptak, 260 ezer forintért 25 darab vásárlói kártyát, 75 ezer forintot pedig azért a jogért, hogy értékesíthetik a társaság termékeit. A pilótajáték-jelleget ugyankkor erősíti, hogy az újdonsült ügynököknek tartott prezentáción elhangzott: havi egy ügynök beszervezésével tíz hónap alatt több mint 2 millió forintot lehet keresni. A Somogy megyei rendőrkapitányságon két év alatt több mint 1500 feljelentés gyűlt össze. Ennyi azoknak a száma, akiknek pénze a gyanú szerint eltűnt az Energen csatornáin. Így a jelek szerint 2000 tavaszán hiába vették őrizetbe a cég akkori vezetőit többrendbeli csalás gyanújával. Akkor a HVG úgy értesült, hogy a cégnek, amelynek egyébként korábban tulajdonosa volt az egykori szocialista politikus, Csintalan Sándor is, jó kapcsolatai voltak magas rangú rendőrökkel, köztük az immár ugyancsak szocialista képviselő Doszpot Péterrel.

A Tények megtalálta a cég budapesti székhelyét, ám nem engedték a forgatást. A hírműsor annyit azonban megtudott, hogy az Energen ma is működik. Telefonon nem árulták el, hogy mivel is foglalkoznak. A cég internetes oldalán hosszú leírás olvasható a kedvezményekre jogosító kártyáról, a termékekről és a partnerekről, de hogy hová tűnt a panaszosok pénze, az nem derül ki a honlapról. A Magyar Franchise Szövetség a veszélyes szerződéstípusok között említi meg az Energen Rt. esetét, mondván, hogy bár maga a szerződés meggyőző volt, ám a szakértő szem számára mégis látszottak benne a hátsó szándékok. A szövetség az Energen szerződések bemutatóinak mindig azt javasolta, hogy ne írják alá azt. Csakhogy nem minden partner kérdezte meg a szövetséget. A FigyelőNet cégnyilvántartása szerint egyébként a 20 millió forintos jegyzett tőkéjű társaság felszámolás alatt áll.