Egy törvénymódosítás ingyenessé tenné januártól az ittas emberek kijózanítását. A jelenleg körülbelül 10 000 forintos detoxikálási díj nagy része behajthatatlan, mert az adósok többsége hajléktalan, munkanélküli.

Évente közel tízezer részeget szállítanak a mentők a detoxikáló állomásokra. A mentőknek kötelességük beszállítani az utcán talált, részegségtől öntudatlan embereket – mondta el a Népszabadságnak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A mesterséges józanítás 5000 forint, a mentőtakarítás 1500, az orvosi felügyelet szintén 1500 és a szállítás kilométerenként 600 forintjába kerül utólag a páciensnek. A részegeknek azonban mindössze 2-3 százaléka fizeti ki a költségeket, így húsz-harmincmillió forinttal tartoznak a mentőszolgálatnak. A tartozás behajthatatlan, mert az adósok nagy része hajléktalan, munkanélküli. A törvénymódosítás után ezt az adósságot vállalná át januártól az egészségbiztosító.

A Pszichiátriai Szakmai Kollégium már régóta sürgeti a detoxikálással kapcsolatos módosításokat. Füredi János professzor, a szakkollégium elnöke szerint a részegek ellátása diszkriminatív, mert míg a gombától vagy más anyagtól mérgezetteket sürgősségi vagy toxikológiai osztályon kezelik, addig a részegek zömét pszichiátriai osztályokon működtetett kijózanítóállomásokon. Emellett csak az előbbiek gyógyítás a páciensnek nem kerül pénzbe. A professzor megjegyezte, hogy a részegség nem betegség. Gönczöl Katalin ombudsman korábbi vizsgálata és az Alkotmánybíróság is a jogi szabályozás felülvizsgálatára kötelezte a kormányt.