A FAST (Federation Against Software Theft) a kalózszoftverek elleni küzdelmét szintre emeli, jelentette be a szervezet, miután szövetségre lépett az amerikai SIIA-val (Software and Information Industry Association).

A FAST vezető jogásza, Paul Brennan szerint csak akkor lehet hatékony a kalózkodás elleni küzdelem, ha nemzetközi megállapodások szövevényével bástyázzák körül. ‘A nemzetközi szövetségeknek és a jogi cégeknek egy nemzetközi szövetséget kell létrehozniuk”, véli Brennan, “mivel az internet egy nemzetközi rendőri erőt követel a kalózkodás ellen”. A FAST egyéni bejelentésekre támaszkodik: ők informálják a szervezetet, ha egy cég illegális szoftvereket használ. Idén ezernél több bejelentést kaptak – és a panaszok többségét sikerült még peren kívül orvosolni.

A cégek nem hivatkozhatnak arra, hogy tudtukon kívül került rendszereikre kalózszoftver, ugyanis egy minapi vizsgálatukból kiderült, hogy a cégek 70 százaléka pontosan tudta, hogy lopott szoftvereket használ. Brennan szerint a Nagy-Britanniában használt szoftverek 25 százaléka hamisítvány, és mivel a mai szoftverek másolásához több akadályt is le kell küzdeni, így ezek az esetek nem a polgári, hanem a büntető törvénykönyv hatálya alá esnek. A legális szoftverek használatából nemcsak a fejlesztők profitálnak, véli Brennan. “Ha több ember fizetne az általuk használt szoftverekért, akkor az árak is csökkenhetnének”, fogalmazott.