Az indonéz kormány ezentúl új, minden eddiginél hatékonyabb eszközökkel harcol a terrorizmus ellen, jelentették be Dzsakartában. Az új törvénytervezet értelmében halálra ítélhetik azokat, akiket vétkesnek találnak terrortámadások végrehajtásában.

A parlament támogatja az elnök asszonyt az új rendeletek megszavazásában, miután Indonéziára hatalmas nemzetközi nyomás nehezedik a bali merényletek miatt. A Megawati Sukarnoputri elnök által beterjesztett rendkívüli határozat több hatalmat biztosít majd a rendőrségnek is, a gyanúsítottakat akár egy évig előzetes letartóztatásban tarthatják vádemelés nélkül. Emellett halálbüntetésre ítélhetik azokat, akiket bűnösnek találnak terrorcselekmények elkövetésében. A kormány terrorellenes osztag felállítását is tervezi. A múlt szombati, közel kétszáz halálos áldozatot követelő és 300 embert megsebesítő bali merényletért eddig egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.

Pénteken a terrortámadás helyszínére utazott John Howard ausztrál miniszterelnök. A halálos áldozatok közül legtöbben ausztrál turisták voltak. Howard elmondta, hogy országa Indonéziával együtt válaszolna a támadásra. Hozzátette, nem hiszi, hogy a támadás kifejezetten az ausztrálok ellen irányult volna. A miniszterelnök további merényleteket valószínűsített a régióban. Az ausztrál kormányfő kritizálta a helyi hatóságokat, mert azok nem zárták le azonnal a merénylet helyszínét, így értékes nyomok veszhettek el. Az indonéz hatóságok szerint az áldozatok többségét csak a DNS-minták alapján lehet azonosítani.

Az indonéz rendőrség szombatra beidézte Abu Bakar Basirt, a múlt hét végi bali pokolgépes merénylet kapcsán gyanúba keveredett szélsőséges iszlám szervezet vezetőjét. A férfit egy két évvel korábbi merényletsorozat gyanúsítottjaként akarják meghallgatni. A szélsőséges Dzsemáa Iszlámija szervezet szellemi vezetőjét a 2000-ben keresztény templomok ellen Indonézia-szerte elkövetett bombatámadások kitervelésével gyanúsítják. Az sem kizárt, hogy a kihallgatás nyomán Basirt letartóztatják. A 64 éves Abu Bakar Basir ügyvédje pénteken bejelentette, hogy Basir Solo kórházába vonult – asztmára és kimerültségre panaszkodott -, ezért egészségügyi okok miatt nem tud megjelenni a jakartai rendőrség kihallgatásán. A kórház illetékesei az AP hírügynökségnek elmondták: Basirt éjszakára is benntartják az intézményben, és rövidesen kivizsgálják.

Basir az elmúlt napokban tagadta, hogy bármi köze lett volna akár a Bali szigetén múlt szombaton véghezvitt gyilkos merénylethez vagy az al-Kaidához. A 64 éves iszlám fundamentalista elöljáró azt állította egy korábbi interjújában, hogy az al-Kaidát az Egyesült Államok találta ki, csoportja, a Dzsemáa Iszlámija pedig a Korán felolvasása céljából járja az országokat. Basir szerint a bali robbantásokat “az amerikaiak vitték véghez a zsidók támogatásával”, mégpedig azért, hogy “alátámasszák azokat a vádjaikat, amelyek szerint Indonézia terroristák menedékévé vált”.