Egy rendőrségi tanulmány szerint Budapesten három család alkotja a “maffiát”, amely az emberi hiszékenység mellett a joghézagokat is kihasználja.

A rendőrség több jogszabály-módosítást is javasol annak érdekében, hogy a lakásmaffiával szemben megvédhessék a hiszékenységük vagy tudatlanságuk miatt kiszolgáltatott ingatlan-tulajdonosokat. Erről a Népszabadság ír, miután birtokába jutott annak a jelentésnek, amelyet rendőri szakértők írtak az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának. Az ORFK szerint indokolt lenne a tulajdoni lapok adattartalmának felülvizsgálata, azok ugyanis túl sok személyes információt tartalmaznak, amelyeknek a felhazsnálásával a csalók hamis iratokat tudnak kiállítani maguknak.

A renődrök azt is javasolják, hogy a lakástulajdonosokat levélben értesítsék arról, ha valaki kikérte az ingatlanuk tulajdoni lapját a földhivatalban. Felmerült a lakástörzskönyv bevezetése is: ez az autók törzskönyvéhez hasonlóan, a tulajdoni laptól függetlenül igazolná a tulajdoni jogot. A lakásmaffia egyébként elsősorban Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében működik, az elmúlt két évben ismertté vált mintegy 400 csalás közül 314 bűncselekmény a fővárosban történt.

A csalók elsősorban a közüzemi díjakkal tartozó nyugdíjasokra vetik ki horgukat, de sok olyan lakást is kiszemelnek maguknak, amelyek kisvállalkozások tulajdonában vannak. A cégvezetőt először jónak tűnő üzlettel környékezik meg, aki a nyereség reményében hitelt vesz fel, ám a üzlet persze nem jön össze és így az uzsorakamat hetek alatt felemészti lakásának tulajdonjogát.