Közel 2,5 millió darab személyi jövedelemadó-bevallást postáz ki az adóhivatal januárban – mondta Vámosi Nagy Szabolcs, az adóhivatal elnökhelyettese hétfőn, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a bevallás alól nem mentesít, ha valaki nem kapja meg az egységcsomagot, ezért akinek januárban nem érkezik meg az egységcsomagja, az APEH ügyfélszolgálatain szerezheti be azt. Vámosi Nagy Szabolcs elmondta, hogy a bevallás még bonyolultabbá vált. Szavai szerint az egyik nagy hibaforrás lehet, hogy a tavalyi éves jövedelmeknél külön kell feltünteti az első 8 hónapot az utolsó 4-től. Az év közben változott ugyanis a havi adójóváírás összege, az első nyolc hónapban ennek mértéke még csak havi maximum 3000 forint volt, míg szeptembertől 9.000 forint volt. Ugyanakkor a bevallásokon már nem szerepel a televízió készülékek üzemeltetésével kapcsolatos nyilatkozat.

A tavalyi évről készült adóbevallási nyomtatványok kiegészültek két lappal, amelyeken a tavalyi évi tőzsdei ügyletekből származó veszteséget lehet részletezni. A 2003-ra átvihető árfolyamveszteség elszámolásához ugyanis az adóbevallásban már fel kell tüntetni az összeget. A nyugdíjasok adóbevallása viszont egyszerűbb lesz, mivel a nyugdíjat már nem kell szerepeltetni az adóbevallásban, ha egyéb jövedelmük keletkezett 2002-ben.
Ugyanakkor a hitelintézettől felvett lakáscélú hitel adóstársak közötti megosztása esetén a nyomtatványon fel kell tüntetni az adóstárs nevét, adóazonosító jelét és a lakás vagy lakótelek helyrajzi számát is. Vámosi Nagy Szabolcs hangsúlyozta, hogy múlthét péntektől már elérhető az adóhivatal honlapján az adóbevallás, amely önellenőrzést is tartalmaz, így jelzi, ha hibás számot ír be a bevalló. A kinyomtatott papírt pedig az adóhivatal elfogadja bevallásként.

Az szja-val kapcsolatos legelső határidő, amire figyelni kell az január 12., amikor a kamatkedvezményből származó jövedelem után be kell fizetni a 44 százalékos személyi jövedelemadót. Január 15-tel pedig a magánszemélyeknek nyilatkozniuk kell munkáltatójuk felé, hogy adóbevallásukat maguk készítik el, vagy kérik e a munkáltatói adóelszámolást. Az adóhivatal összesen mintegy 1,8 millió magánszemélynek postáz ki adóbevallást, míg közel 461 ezer egyéni vállalkozó, 16.632 őstermelői tevékenységet is folytató egyéni vállalkozó s valamivel több mint 200 ezer kizárólag őstermelői tevékenységgel foglalkozó magánszemély kap egységcsomagot. Az adócsomagot azok kapják meg, akik tavaly adtak be bevallást, vagy önként fizettek adóelőleget a tavalyi évre.