A minisztérium javaslatát már megkapták az országgyűlési képviselők, a végső döntést majd a kormány hozza. A rendőrség az elmúlt két évben még egyetlen jogosítványt sem vont be amiatt, mert valaki összegyűjtötte volna a maximális 18 pontot.

A tájékoztató szerint 2001 elejétől az elmúlt év közepéig több mint 200 ezer járművezető között 234 ezer 526 pontot osztottak ki. Az autósok 88 százaléka 1 ponttal rendelkezik, a maximális 18 pontot senki nem érte el. A Belügyminisztérium szerint az elmúlt két év kevés volt ahhoz, hogy kiderüljön: bevált-e a pontrendszer. A Magyar Autóklub ügyvédje szerint viszont nem erről van szó.

“A törvény pontosan azt az eredményt hozta, ami megjósolható volt előre. Tökéletesen alkalmatlan volt a kitűzött cél elérésére ezt a jogalkotók is látták. Ennek ellenére – számomra nem felismerhető okból – született meg a törvény” – nyilatkozta Kovács Kázmér ügyvéd, aki szerint a nyugati államokhoz hasonlóan csak a közepesen súlyos szabálysértéseket kellene büntetni, a záróvonal-átlépésért vagy a szabálytalan parkolásért nem járna pont. Szerinte a nyugati államokban is ezt teszik. A rendőrség és a Belügyminisztérium viszont szigorítani szeretne, és nem szűkítené a pontot érő szabálysértések körét.

“Azokat a szabálysértéseket, amelyek jelentős mértékben veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, mindenképpen indokolt kiemelni az 1-1 előéleti pontból és emelni, súlyosbítani” – mondta Gaálné Kovács Györgyi, a Belügyminisztérium főosztályvezető-helyettese. A pontrendszer esetleges szigorításáról a kormány dönt majd.

Az átlagosnál 15-20 százalékkal több karambol történt az utóbbi két hétben, állítja az egyik legnagyobb biztosító. Halálos baleset viszont kevesebb volt. Tavaly 35-en, idén 23-an haltak meg az utakon január első felében. A rendőrség szerint a téli balesetek tipikus oka, hogy az autósok nem tartják be a követési távolságot és a csúszós úton az előttük állóba rohannak. Az egyik biztosító adatai szerint naponta átlagosan 1100-1200 kárbejelentést regisztrálnak. Ez január elejétől két-háromszázzal növekedett, halálos baleset viszont kevesebb volt. A rendőrség szerint kevesebb koccanás lenne, ha többen használnának téli gumit.