A Fővárosi Bíróság különösen nagy értékre folytatólagosan elkövetett sikkasztás és társtettesként elkövetett önbíráskodás bűntette ügyében kedden jogerősen megerősítette az első fokú bíróság által kiszabott büntetést, amely 3 év börtönre, 1 millió forint pénz mellékbüntetésre ítélte, valamint 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától ifjabb Vasilescu Jánost.

A közvádas ügy azért indult, mert az ismert műgyűjtő fia több mint négy évvel ezelőtt megkísérelte társakkal együtt erőszakkal befejezni az apjával folytatott hagyatéki vitát, s megszerezni azt, ami szerinte anyai örökségként őt megillette. Az első rendű vádlott ifjabb Vasilescu János apjával közös cége, kft.-je telephelyéről műszereket, édesapja lakásából különösen nagy értéket képviselő műtárgyakat vitt el, a jogosnak vélt önbíráskodás során tettlegességre is sor került.

Míg az első fokú, a Budai Központi Kerületi Bíróság a tényállást lopás bűntettének minősítette, a Fővárosi Bíróság büntetőtanácsának álláspontja szerint a kft. jogi személyiség, így a cselekmény sikkasztásnak minősül. A másodrendű vádlottat, ifjabb Vasilescu Jánosnét önbíráskodásban találták bűnösnek. Esetében is jóváhagyta a Fővárosi Bíróság az első fokú bíróság által kiszabott, három évre felfüggesztett, egy év hat hónapi börtönbüntetést. Ifjabb Vasilescu János ügyvédje az MTI-nek elmondta, a sikkasztás megállapítása miatt felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Legfelsőbb Bíróságon.