A nyolcadik éve pereskedő “felnőtt keresőmotor”, a Sex.com kisebb győzelmet aratott a doménnév nyilvántartó VeriSign felett.

A fellebbviteli bíróság korábban a kaliforniai Legfelső Bírósághoz fordult annak tisztázására, hogy a doménnév tulajdonnak tekinthető-e. Az ügy még 1995-ben kezdődött, amikor a büntetett előéletű Stephen Cohen egy hamisított levelet küldött az akkori doménnév nyilvántartó Network Solutionsnek (amelyet 2000-ben megvásárolt a VeriSign), hogy a Sex.com domént írják át a nevére. Ezt a nyilvántartó az eredeti doméntulajdonos Gary Kremen értesítése meg is tette, Cohen pedig egy virágzó pornóbirodalmat épített a doménre.

Kremen pert indított törvénytelen tulajdon átruházás címén, és nyert is, pedig a bíróságok szerint csak a kézzel fogható dolgokat tekintik átruházható tulajdonnak. Cohennek vissza kellett adnia a nevet Kremennek, és 65 millió dollár kártérítést is megítélt Kremen számára a bíróság. Cohen azonban elmenekült a fizetés elől, ezért Kremen a VeriSigntól akarja behajtani a megítélt összeget. A VeriSign pedig arra építette védelmét, hogy a doménnév nem tulajdon. A fellebbviteli bíróság bevezetőben említett döntése nemcsak Kremen számára érdekes, hanem az internetes iparnak is, hiszen ezzel létrejöhet az online ingatlan fogalma.