Az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének (RIAA) egyik vezetője a napokban úgy nyilatkozott, a telekommunikációs társaságoknak, illetve az internetszolgáltatóknak fizetniük kellene a felhasználók által folytatott online fájlcseréért. A szövetség a közeljövőben fel is kéri a társaságokat erre.

A zenei CD-k globális eladásai az idei évben várhatóan mintegy 6 százalékkal fognak csökkenni. A zeneipar bevételei ennek megfelelően már a negyedik egymást követő évben csökkennek. Ipari szakértők szerint ennek egyetlen komoly oka van, mégpedig az illegális online fájlcsere, vagyis az online kalózmásolás. A lemezkiadók most a forrásánál próbálják megszüntetni a problémát: Az internetszolgáltatókat (ISP-ket) veszik célba. “Sokkal jobban felelősségre fogjuk vonni az internetszolgáltatókat” – mondta Hilary Rosen, a Recording Industry Association of America (RIAA) elnök-vezérigazgatója a napokban megrendezett franciaországi Midem zenei konferencián.

“Nézzünk szembe vele. Õk is tudják, hogy azért mutatkozik ilyen nagy igény a broadband (szélessávú) internet-hozzáférések iránt, mert rengeteg zene, és videó érhető el az online fájlcsere hálózatokon” – mondta Rosen. A vezető szerint elképzelhető egy olyan megoldás a problémára, amely szerint az internetszolgáltatók egy meghatározott illetéket fizetnének az online fájlcserét végző felhasználók után. A társaságok ezt az illetéket aztán az online fájlcserét folytató felhasználóknak számláznák ki. Mint azonban Mario Mariani, az Európa harmadik legnagyobb internetszolgáltatójaként ismert Tiscali digitális médiával, és hozzáféréssel foglalkozó elnökhelyettese elmondta, egy ilyen tervet lehetetlen megvalósítani. “A fájlcsere a hálózatok sávszélességének 30 – 60 százalékát teszi ki. Ekkora adattömeget pedig lehetetlen felügyelni” – mondta Mariani. “Nyilvánvaló, hogy az internetszolgáltatók dollármilliós nagyságrendű közvetlen hasznot szereznek az online fájlcseréből. Éppen ezért nem lehet elsiklani a felelősségük felett” – mondta Rosen.