Rekordösszegű, több százmilliós csalást követett el bankok kárára egy bűnözői csoport – írja a Magyar Hírlap. A bűnbanda egyik külföldre szökött tagja egymaga 400 millióval rövidített meg több pénzintézetet.

A lap által megkérdezett bankárok szerint ingatlanfedezettel felvett kölcsönök állhatnak az ügy hátterében. A Bankszövetség szerint a védekezéshez közös adatbázisra lenne szükség, létrehozásának azonban jogi akadályai vannak. Rendőrségi információk szerint az egyik gyanúsított, egy 38 éves férfi külföldre szökött a felelősségre vonás elől. Körözését másfél hónapja rendelték el. A férfi hamis adatokkal egymaga mintegy 400 millió forintot csalt ki a pénzintézetektől.

A Bankszövetség szerint a védekezéshez közös adatbázis kellene, amelynek viszont jogi akadályai vannak. Így nem tudják egymás között köröztetni a csalók által használt valótlan adatokat – hamis személyi igazolvány, hamis munkáltatói igazolások. A kereskedelmi bankok kialakulásakor a legtöbb fejfájást a klasszikus hitelezési csalások okozták, amikor eltűnt a fedezet és a hitelt felvevő cég, de ottmaradt a bukott hitel. Összességében milliárdos kár keletkezett, amelyet részben a bankkonszolidáció simított el. Később az értékpapírpiac lett a fehérgalléros bűnözők kedvelt terepe, ahol a befektetési üzletágban elkövetett csalásokkal okoztak több százmilliós kárt, majd jött a fizetési kártyákkal való visszaélés. Napjainkban pedig a hamis ingatlanfedezet a fehérgalléros bűnözők kedvelt ütőkártyája.