Jogerősen elutasította a bukaresti fellebbviteli bíróság azt a keresetet, amelyet Tőkés László református püspök, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tiszteletbeli elnöke nyújtott be saját szervezete ellen.

A román bíróság tavaly októberben első fokon már elutasította a tiszteletbeli elnök keresetét. Tőkés László fellebbezett, a hétfői tárgyaláson azonban megerősítették az első fokú ítéletet, amely ezzel jogerőre emelkedett. Tőkés püspök azt kérte a román bíróságtól, hogy semmisítse meg az RMDSZ VII. kongresszusának megrendezéséről hozott határozatot, illetve kötelezze a szövetséget a belső választások megrendezésére. – Jogilag ez a per lezárult, de erkölcsileg nem – jelentette ki az ítélet kihirdetése után Markó Béla, az RMDSZ elnöke az MTI-nek. A szövetségi elnök szerint Tőkés László azzal, hogy a román igazságszolgáltatáshoz fordult egy olyan kérdésben, amely a magyar közösség belső ügye, hatalmas erkölcsi kárt okozott.

  • Rólunk eddig a román többségben az a kép élt, hogy egységesek vagyunk és meg tudjuk oldani a legsúlyosabb kérdéseket is a magyar közösségen belül. Tőkés László ezt a vélekedést tette tönkre azáltal, hogy feljelentett bennünket egy bukaresti bíróságon, s hiába figyelmeztette mindenki, hogy hibát követett el, tovább folytatta a pert – mondta. Markó Béla úgy vélte, hogy sem egy tiszteletbeli elnökhöz, sem egy püspökhöz, sem egy felelős emberhez nem volt méltó, amit tett. – Sőt, azt kell mondanom, hogy Tőkés László részéről történelmi felelőtlenség volt ez a per – jelentette ki Markó. – Célom egyértelmű volt, azt kívántam bizonyítani, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsának nincs mandátuma és szerettem volna végre elérni, hogy a romániai magyarság maga válassza meg képviselőit közvetlen, titkos szavazással. Ez volt a célom, semmi viszálykodás – hangsúlyozta az MTI-nek Tőkés László.

Tőkés püspök emlékeztetett arra, hogy 13 évvel ezelőtt egy pártkongresszus – az egykori Román Kommunista Párt kongresszusa – után veszített Temesváron pert. Mint mondta, most az RMDSZ pártkongresszusa előtt lett pervesztes. – A tét rendkívül nagy, hiszen tudjuk, hogy már a kongresszus színhelyére tart Adrian Nastase román és Medgyessy Péter magyar miniszterelnök – mondta. A tiszteletbeli elnök szerint a jogi helyzet világos: igaza van, úgy, ahogy 13 évvel ezelőtt igaza volt, azonban a hatalmi érdekek keresztezték az igazságszolgáltatás útját. Mint mondta, ez is bizonyítja annak az európai követelésnek a jogosságát, hogy a hatalmi ágakat válasszák szét Romániában.