Az alkalmazotti és a vállalkozói státus jegyeit ötvöző új foglalkoztatási forma bevezetésére tesz javaslatot a pénteki kormányülésen Kiss Péter munkaügyi miniszter – írja a Világgazdaság.

Ez a szabályozás a színlelt vállalkozásokat sújtó rendelkezésekkel egy időben lépne életbe. Előnye lehet, hogy a munkáltatóknak valószínűleg nem kell kiskapukat keresgélniük. Amint megkapja a tárca az erre vonatkozó felhatalmazást, megkezdi a szabályozás kidolgozását. Az új foglalkoztatási forma bevezetésének terve váratlan fordulat a színlelt vállalkozások elleni harcban, és feltehetően a szigorításoktól tartók megnyugtatására szolgál – írja a Világgazdaság.

A koncepció szerint ebben a foglalkoztatási formában a munkaadók bér- és adóterhei a munkaszerződéses foglalkoztatotti viszonyhoz képest mérsékeltebbek lennének. En a köztes forma – amely Kiss Péter szerint inkább önfoglalkoztató típusú kategória lenne – a dolgozók számára a munka törvénykönyvében megfogalmazott védettséget is biztosítaná, de ezzel egyidejűleg bírná a vállalkozói viszonyrendszer sajátosságait is.