Egy amerikai fellebbviteli bíróság kedden elutasította több száz olyan volt hadifogoly kártérítési kereseteit, akiket a második világháború idején japán és német vállalatokban dolgoztattak.

  • Ezek a volt kényszermunkások nem perelhetik a japán és német cégeket az Egyesült Államokban – foglalt állást a San Franciscó-i szövetségi bíró, helyben hagyva azt a korábbi ítéletet, amely szerint az USA által kötött államközi egyezmények nem adnak lehetőséget az amerikai állampolgároknak efféle keresetekre. Az ítélet egyben hatályon kívül helyezte Kalifornia államnak azt az 1999-es törvényét, amely módot adott az egykori hadifoglyok kártérítési igényeire.

A keresetek zöme japán nagyvállalatok, köztük a Mitsubishi és a Nippon Steel ellen irányult. A verdikttel újólag elutasították azt a keresetet is, amelyet egy volt auschwitzi rab nyújtott be a német Hochtief építőipari vállalat ellen. Josef Deutsch kártérítési igényét egy Los Angeles-i bíróság már korábban megtagadta. Médiabeszámolók szerint Deutsch 1944-ben Magyarországon esett német fogságba, és Auschwitzba deportálták, ahol egy finomító építésén dolgoztatták. Fivére meghalt a kényszermunka következtében.