Tagadta bűnösségét az a volt rendőr főhadnagy, akit a Fővárosi Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerrel visszaéléssel, két rendbeli csalással, négy rendbeli közokirat-hamisítással és lőszerrel való visszaéléssel is vádol.

A Fővárosi Bíróság (FB) szerdai tárgyalásán tíz vádlott ellen kezdődött meg a büntetőper kábítószerrel visszaélés és más bűncselekmények vádjával.

A vádlottak között van két volt rendőr is, akik a vád szerint az éjszakai életben ismert Száva Lajos – az ügy harmadrendű vádlottja – birtokába jutott hasist Száva megkeresésére el akarták adni. A kiszemelt vevő azonban együttműködött a rendőrséggel, így hozzásegítette a hatóságokat ahhoz, hogy a mintegy 4,1 kilogramm hasis átadásának helyszínén elfogják az élettársi kapcsolatban álló két rendőrt.

A tárgyaláson elsőként meghallgatott Simon Ferenc volt rendőr főhadnagy az összes terhére rótt bűncselekményben tagadta bűnösségét.
Indoklásul elmondta, hogy Száva Lajossal együttműködve egy kábítószerellenes operatív akcióban vett részt.
A volt rendőr állítása szerint 2000-ben mutatták be Száva Lajosnak, aki utalt arra, hogy több rendőr ismerőse is van.

Simon Ferenc úgy gondolta: szakmai előrelépése szempontjából előnyös lehet, ha együttműködik a Száva által bemutatott két férfival, egyiket a Nemzetbiztonsági Hivatal tagjaként, a másikat pedig a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatallal “együttműködő személyként” ismertették össze vele.
A főiskolai végzettségű rendőrtiszt elmondása szerint csak hibákat követett el, magatartásával a büntető törvénykönyvet nem sértette meg.

Hangsúlyozta: operatív munkát végzett, a vevő előtt olyan látszatot keltve, hogy bűncselekmények elkövetésével foglalkozik.
Simon Ferenc hozzátette: Száva Lajos az operatív feladat részeként adta át neki a hasist. A küldetésben vele együttműködő két férfi nemcsak munkájával, hanem Szávával kapcsolatban is kért jelentéseket, elszámoltatva a harmadrendű vádlottal történt találkozóiról.

Ugyanebben a büntetőperben a Simon Ferenc és több más vádlott elleni vádak között szerepel még az is, hogy egy budapesti és egy szentendrei ingatlant hamisított okmányok segítségével próbáltak meg eladni.
A vevő ébersége miatt a budapesti ingatlant hamis adásvételi szerződéssel nem sikerült eladni, a vádirat tanúsága szerint egy szentendrei házat azonban értékesítettek egy sértettnek.

A tárgyalássorozat további vádlotti vallomásokkal folytatódik, a bíróság január 24-ére, a következő tárgyalási napra Száva Lajos meghallgatását tervezi.