Elutasította egy moszkvai kerületi bíróság csütörtökön elutasította az első három kerestet abból a 61-ből, amelyet a tavaly októberi moszkvai túszdráma túlélői, illetve az áldozatok hozzátartozói indítottak kártérítést követelve.

A túszdrámában hivatalosan 129-en veszették életüket – túlnyomó többségük a kommandósok által bevetett altatógáz következtében – a túlélők száma meghaladja a 650-et. Az egymás után jelentkező felperesek 500 ezer-1 millió dollár közötti kompenzációt követelnek.

A felperesek jogi képviseletét ellátó Igor Trunov ügyvéd úgy nyilatkozott a bírói verdikt után, hogy nincsenek illúziói a többi kereset elbírálását illetően. Trunov rögtön bejelentette azt is, hogy a döntést megfellebbezik. Az ügyvéd korábban elfogultságot is bejelentett a kerületi bíróság ellen, arra hivatkozva, hogy az intézményt az alperes, Moszkva városának költségvetéséből finanszírozzák, a panasz viszont elutasításra került. A bíróság nem járult hozzá a csecsen terroristák által elfoglalt Dubrovka színházban készült felvételek bemutatásához sem. Az ügyészség viszont tanúként ki akarta hallgatni Trunovot a birtokában lévő kazettákról, a jogász viszont megtagadta a vallomást, abból kiindulva, hogy ha tanú lenne a terrorcselekmény szervezői ellen indított eljárásban, akkor összeférhetetlenség miatt nem láthatná el az áldozatok képviseletét.

A pereket az orosz terroristaellenes törvény alapján indították a főváros ellen, a jogszabály ugyanis a régiók felelősségét írja elő terrorcselekmények esetén. A moszkvai városi önkormányzat ugyanakkor visszautasította, hogy anyagi felelősséget kellene vállalnia, és azt javasolta, hogy az érintettek a szövetségi kormányt pereljék be.

A kiszabadult túszok és a halottak hozzátartozói érvei között az szerepelt, hogy nem a terrorcselekmény, hanem a túszszabadítási akció során vesztették el szeretteiket, illetve szenvedtek egészségkárosodást. Egyikük, Tatyjana Karpova, a tragédia során elhunyt ismert művész, Alekszandr Karpov azzal vádolta a hatóságokat, hogy fiának a szakszerű orvosi beavatkozás hiánya miatt kellett meghalnia. Elmondása szerint a televízióban látta elkábult fiát a likvidált terroristák holttestei mellett heverni, ahogy az emberek átrohannak rajta.

A túszdráma után Moszkva fizetett ugyan, de a kártérítési pereknél jóval szerényebb összegeket. A halottak hozzátartozói családonként 100 ezer rubelt – közel 800 ezer forint -, a túlélők fejenként 50 ezer rubelt kaptak. A város magára vállalta a temetések, és az utókezelések költségeit is.