Szabó József büki jegyző ellen több mint két évvel ezelőtt névtelen feljelentés nyomán indult büntetőeljárás. A jegyzőt azzal vádolták, hogy szándékosan hozott törvénysértő határozatokat építésügyi engedélyezési ügyekben, ezzel pedig egyes építtetőket jogtalan előnyhöz juttatott.

A törvénysértőnek vélt jegyzői intézkedések többsége egy panzió korszerűsítésének és bővítésének ügyében kiadott engedélyek során, valamint a területbeépítési előírások állítólagos megszegése kapcsán született. A Kőszegi Városi Bíróság 2002. június 18-án nem jogerős ítéletében hét rendbeli hivatali visszaélés találta bűnösnek a jegyzőt, és 160 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta; két rendbeli hivatali visszaélés vádja alól viszont már akkor felmentette. A vádlott és védője teljes felmentésért, az ügyészség pedig súlyosbításért fellebbezett, felfüggesztett szabadságvesztés és pénz mellékbüntetés kiszabását kérte.

A Vas Megyei Bíróság kedden kihirdetett jogerős ítélete szerint azonban Szabó József jegyző nem követett el bűncselekményt, ezért a bíróság a vádlottat az összes vádpont alól felmentette, a felmerült bűnügyi költséget az állam viseli. Az indoklás szerint a hivatali visszaélés ténye az ügy iratai és a per során tett tanúvallomások, valamint szakértői vélemény alapján sem volt megállapítható. A jogerős ítélet szerint a vádlott néhány intézkedése valóban sértett jogszabályt, de ezek legfeljebb a fegyelmi felelősség kérdését vethetik fel, az első fokon eljáró bíróság a rendelkezésre álló tényekből helytelenül vont le büntetőjogi következtetéseket. A másodfokú bíróság hangsúlyozta: a jogszabályok téves értelmezése önmagában nem alapozza meg a hivatali visszaélés bűncselekmény elkövetésének megállapítását, tudatos kötelességszegés és jogtalan előny szerzésére vagy okozására irányuló szándék jelen esetben pedig nem állt fenn. Bükön egy azóta már megváltoztatott önkormányzati jogszabály okozott gondokat, amely a lakóingatlanok beépíthetőségét jelentős mértékben korlátozta, miközben nagyon kevés építési telek áll rendelkezésre.