Egy angol leszbikus tanárnő a Lordok Házához fordult kártérítési igényével, miután munkahelyéről távoznia kellett a tanulók miatt, akik folyamatosan zaklatták szexualitás irányultságára célozva.

Az 55 éves Shirley Pearce sokáig szenvedett tanítványai csúfolódásaitól, és mivel korábban a Munkaügyi Bíróság és a Feljebbviteli Bíróság is elutasította kártérítési igényét, mondván, a gyalázkodások nem arra vonatkoztak, hogy Shirley nő, így nem sértették a nemi diszkriminációval kapcsolatos törvényt.

Shirley ügyéhez hasonló volt 1999-ben Lisa Grant és Jill Percy keresete. Lisa és Jill tartós kapcsolatban éltek, és munkaadójukat perelték be, aki a heteroszexuális alkalmazottaknál kevesebb jutalmat, és utazási hozzájárulást biztosított számukra. Mindkettejük a nemi diszkriminációt tiltó törvényre, és személyiségi jogaikra hivatkoztak, de elvesztették az ügyet. A bíróság arra hivatkozott, hogy a szexuális orientációval kapcsolatos ügyek nem tartoznak a nemi diszkrimináció tárgykörébe.

Shirley természettudományos tárgyakat tanított húsz évig a portsmouth-i Mayfield iskolában, 1970-től 1996-os korai nyugdíjazásáig. A nyugdíjazás oka egészségügyi megromlás volt. Ben Emmerson, Shirley Pearce ügyvédje a Lordok Házában elmondta, hogy a kliensére vonatkozó sértések nemiségére, és szexuális orientációjára egyaránt vonatkoztak.

Ügyvédje szerint Shirley “hosszútávú, kampányszerű zaklatásnak volt kitéve, több mint öt évig, tanulói homofób megnyilvánulásai miatt”. 1999-ben a Munkaügyi Bíróság, 2000-ben a Feljebbviteli és a Legfelsőbb Bíróság is elutasította Pearce asszony keresetét. A keresetet az iskola ellen nyújtotta be Shirley, mivel az iskolának lehetősége lett volna megakadályozni a folyamatos sértéseket, de nem tette, ezzel helytállónak nyilvánítva a nebulók homofóbiáját.

Mr. Emmerson ügyvéd szerint a nemi diszkriminációt tiltó törvény “vak” a szexuális orientációval kapcsolatos ügyeket illetően. Az ügy kimenetele precedens értékű lesz. Hétfőn kezdődött meghallgatás a Lordok Házában, legalább három napig fog tartani. Shirley Pearce-t a brit tanárnők szövetsége támogatja a fellebbezésben, és a homofóbia elleni harcban.