Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese kedden többrendbeli feljelentést tett a szlovákiai roma nők állítólagos sterilizálásáról megjelent Independent-cikk miatt. Az angol lap a jelek szerint nem jöhet ki jól a dologból, mert a feljelentés arra az esetre is szól, ha hamis és arra, ha igaz információt tárt a nemzetközi közvélemény elé.

A brit liberális napilap, az Independent nagy feltűnést keltett vasárnapi cikke szerint emberi jogi szervezetek vizsgálatai meggyőző bizonyítékokat tártak fel arról, hogy Szlovákiában valószínűleg sok száz roma nőt tettek meddővé orvosok. Csáky Pál a nemzetközi visszhangot kapott üggyel kapcsolatban tett bűnvádi feljelentése több ismeretlen személy ellen szól. Vonatkozik elsősorban azokra, akik ilyen tiltott beavatkozást végrehajtottak volna, de szól ugyanakkor a The Independent on Sunday című lap ellen is. A lapnak abban az esetben kell eljárással számolnia, ha a roma nők sterilizálásáról szóló értesülése nem bizonyosodna be, ám akkor is, ha a lapértesülés hitelesnek bizonyul.

A helytálló információk közléséért azért jár feljelentés a szlovák kormányzat szerint, mert a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatos ismeretek birtokában levő személyek nem tettek feljelentés a tiltott sterilizáció elkövetői ellen, jóllehet, ez kötelességük lett volna. Miklósi Péter, a miniszterelnök-helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy Csáky Pál az ügyben érintett tárcák minisztereinek, a legfőbb ügyésznek és az országos rendőrfőkapitánynak is levelet írt, amelyben az illetékesek személyes felügyeletét kérte. Ha a vizsgálat során nem igazolódik be, hogy Szlovákiában roma nőket sterilizáltak, akkor a lap és annak szerzői ellen rémhírterjesztés és rágalmazás okán indul majd meg az eljárás.

A vezető brit liberális lap úgy tudja, hogy a korábban Szlovákiában vizsgálódó emberi jogi szervezetek komoly bizonyítékokat tártak fel arra vonatkozóan, hogy az országban több száz roma nőt akarata ellenére tettek meddővé a kórházakban, s tették ezt a roma népesség növekedésének a megfékezését célzó akaratuk jegyében. Ilyen értesülések Szlovákiával kapcsolatosan az elmúlt években már többször felmerültek, de hogy igazak lennének, az soha nem bizonyosodott be.