Naponta átlagosan két új feljelentés érkezik a lakásmaffiák által elkövetett bűncselekmények ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kaptár alosztályához. A lakásügyekre specializálódott csoport hét ügyvéd ellen is eljárt, akik között akadt olyan is, aki kamarai kizárását követően is folytatta az ügyfelek megtévesztését.

Újabb lakásmaffia ügyekben fejezte be a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kaptár alosztálya. L. László és társai ellen csalás alapos gyanúja miatt vádjavaslattal küldték tovább az iratokat az ügyészségnek. A csapat budai ingatlanok tulajdonosainak adatait felhasználva íratott fiktív nevekre lakásokat, amelyeket eladtak. A külföldön tartózkodó valódi tulajdonosok nevében maguk kötötték meg a hamis adásvételi szerződéseket, majd felkeresték a földhivatalt, és bejegyeztették az új tulajdonost. Ezután hirdetést adtak fel, majd a leggyorsabban fizető ügyfélnek eladták a lakást. L. László – aki jelenleg előzetesben van – öt lakás jogtalan tulajdonba vételével összesen 154 millió forint kárt okozott.

2001-ben 177, 2002-ben 198 nyomozás indult lakásmaffia ügyekben a Kaptár alosztályon. Jelenleg 70 ügyön dolgoznak a nyomozók, átlagosan napi 2 új bejelentés érkezik – mondta a Magyar Hírlapnak Tóth Ferenc őrnagy. Hét ügyvéd is a gyanúsítottak közé került, akikről azt feltételezik, hogy több százezer forint részesedésért segítettek megtéveszteni a bűnözők ügyfeleit. Akad olyan ügyvéd is, akit a büntetőeljárást követően a kamarából kizártak, de ezután is részt vett a csalásokban.

Megszületett az első bírósági ítélet is lakásmaffia ügyben. Az elsőrendű vádlottat, aki 2 lakást értékesített jogtalanul, két év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották.