Az Európai Bizottság a múlt hét végén előterjesztette új direktíva javaslatát, amely szigorú büntetést helyez kilátásba a kereskedelmi célú szerzőijog-sértésért, bizonyos kivételekkel.

A tervezet nem érinti az otthoni felhasználásra történő letöltést, ami nem tette kimondottan boldoggá a szórakoztatóipart. A direktíva-javaslat, melynek célja a 15 EU tagállam szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogharmonizációjának megvalósítása, “tisztességes egyensúlyt” kíván teremteni a jogtulajdonosok érdekei és az internet által a fogyasztóknak kínált lehetőségek között. Ezért csak akkor helyez keményebb szankciókat kilátásba jogsértésért, ha bizonyíthatóan kalózkodás vagy hamisítás (tehát profitszerzés) céljából történik. Így mindenképpen “fel kell számolni” azokat a P2P fájlcsere szolgáltatásokat, amelyek jogsértésre bátorítanak, és közben jelentős hasznot húznak a reklámból. A bizottság becslése szerint a kalózkodás és a hamisítás miatt évente 17 ezer állás szűnik meg az EU-ban, miközben ez a tevékenység egyre inkább a szervezett bűnözés ellenőrzése alá kerül.

Az ipart képviselő 10 szövetség – így a BSA, a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) és a Mozgókép Szövetség (MPA) – közös közleménye “elégtelennek” és “minden ambíciót nélkülözőnek” minősítette a tervezetet, amely “kettős mércét vezet be a jogérvényesítésbe azzal, hogy egyes kalózkodást elfogadhatónak tekint, másokat nem”. Ráadásul a bizottság alulbecsüli a kalózkodás okozta problémák mértékét, és nem biztosít megfelelő jogi keretet az ellene folytatandó harchoz. A szervezetek szerint a film, video, zene és szórakoztatószoftver-ipart évente 4,5 milliárd euró kár éri a kalózkodás következtében. Az is a vádak sorába tartozik, hogy a bizottság ahelyett, hogy harmonizálná a szellemi tulajdont védő törvényeket, állandósítja az eltérő szabályozásból származó fejetlenséget.