Az Országos Választási Bizottság (OVB) számára kötelező erejűek a Legfelsőbb Bíróság (LB) döntései, azokat minden esetben, így a cigány önkormányzati választással kapcsolatban is tiszteletben tartjuk – szögezte le Ficzere Lajos, az OVB elnöke az MTI érdeklődésére hétfőn.

Az elnök elmondta: az OVB számára az LB, mint jogorvoslati fórum döntései mindenkor irányadóak voltak. Az OVB az országos cigány kisebbségi önkormányzati választás kapcsán a választási eredmény megsemmisítéséről és a szavazás megismétléséről rendelkező legfelsőbb bírósági döntés szerint járt el akkor is, amikor a választási eljárási törvényben rögzített jogkörében foglaltak szerint állásfoglalást adott ki. Kifejtette: az LB döntésének megfelelően az OVB is a határozatképesség feltételéül szabja, hogy ne csak regisztráláskor, hanem a szavazás megkezdésekor is mindenképpen ellenőrizzék a határozatképességhez szükséges 50 százalékos részvételi arány meglétét.

Rámutatott: a bizottság állásfoglalásnak az a része, amely szerint a választás érvényes, függetlenül attól, hogy a határozatképes elektori gyűlés tagjai közül hányan élnek szavazati jogukkal, az ez esetben alkalmazandó és a helyi önkormányzati választások gyakorlatában ismert kislistás választás szabályaiból következik. – Egyébként a határozatképesség fennállását ellenőrizték a szavazás megkezdésekor is az utóbbi napokban hat országos kisebbségi önkormányzati választáson – jegyezte meg Ficzere Lajos. Hozzátette: az OVB munkája során felmerült, hogy indokolt, mi több, egyre sürgetőbb a kisebbségi képviselők és önkormányzatok választásával kapcsolatos jogszabályok módosítása.