Bár Szili Katalin szerint az uniós csatlakozás remek alkalom az alkotmány módosítására, a pártok szerint nincs esély a konszenzusra. A kérdés fel sem került a parlament következő félévének napirendjére. Bár a pártok mindegyike szorgalmazza az alaptörvény módosítását, legszívesebben saját normaszövegeiket látnák viszont a törvényben.

“Van esély és akarat arra, hogy egy jó lélektani pillanatban, a csatlakozási népszavazás után de még a tényleges csatlakozás előtt leüljünk és beszéljünk a választási törvény reformjáról és az új alkotmányról” – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Szili Katalin szocialista házelnök. Bár az egyeztetés ötletét a Fidesz is támogatja, Répássy Róbert nem biztos abban, hogy ez “lehetséges”. Bár az új alkotmány lehetősége már többször is felvetődött, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője szerint eddig kizárólag “az elengedhetetlen módosításokat hajtották csak végre” – írja a Magyar Hírlap. Véleménye szerint rövidtávon nincs esély a megegyezésre, mivel mindegyik párt a saját normaszövegé szeretné viszontlátni az új alkotmányban.

Az MDF szerint az alkotmánymódosítás feltétele az 1949-es alkotmány preambulumának megváltoztatása. Az SZDSZ szerint az alkotmány átfogó felülvizsgálata eddi a nagy pártok miatt nem valósulhatott meg. “A házelnök által javasolt egyeztetés időpontja nem szerepel a parlament következő féléves munkatervében” – jegyezte meg Eörsi Mátyás, a szabaddemokraták frakcióvezető-helyettese a Magyar Hírlapnak. A választójogi törvény reformját illetően is csak abban értenek egyet a pártok, hogy az szükséges, arról nincs konszenzus, hogy milyen legyen a megváltoztatott választási rendszer. “A magyar választási rendszer bonyolult ugyan, ám a választással kapcsolatos szabályozás jó” – nyilatkozta a napilapnak herényi Károly, az MDF frakcióvezetője.