A tandíj és a beiratkozás költségeit tekintve az unió más állampolgáraival azonos elbírálásra számíthatnak a magyar hallgatók a csatlakozást követően, ám a szociális juttatások odaítéléséről az egyes országok saját hatáskörben döntenek.

Mészáros Gábor, az Oktatatási Minisztérium Magyar Ekvivalencia és Információs Központjának főosztályvezetője az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Unió tagállamainak felsőoktatási intézményeiben továbbtanuló magyarok ugyanolyan összegű tandíjat és beiratkozási díjat fizetnek majd, mint társaik.

A kollégiumi elhelyezésről, az ösztöndíjak odaítéléséről, a hallgatói hitelről a diákokat fogadó országok, egyetemek döntenek, ezek nem járnak alanyi jogon.

Szintén az adott ország, intézmény hatáskörébe tartozik annak meghatározása, hogy milyen felvételi követelményeket támaszt a diákok előtt.

Mészáros Gábor kifejtette: jelenleg a magyar érettségivel szinte minden uniós tagállam egyetemére – a megfelelő követelmények teljesítése esetén – be lehet kerülni.

Hozzátette, hogy a felsőoktatás tekintetében nincsenek meghatározott, egységes uniós követelmények, az oktatás és a képzés tagállami, illetve regionális szinten szabályozott.

Szavaiból kiderült: jelenleg az uniós országok döntenek arról, hogy elfogadják-e vagy sem a magyar diplomákat, a 2004 tavaszára tervezett csatlakozást követően azonban már minden Magyarországon kiadott, uniós állampolgár által megszerzett oklevelet automatikusan vagy különbözeti vizsgával el kell ismerni a tagországokban.

Ugyanakkor néhány szakma – például az orvos, a fogorvos, az állatorvos, az építész és a gyógyszerész – esetében közös képzési elvárásokat határoztak meg, amelyekhez igazítani kellett a magyar követelményeket.

– Ez tavaly megtörtént – emlékeztetett Mészáros Gábor.

Az unióban ezen szakmák okleveleit minden tagállamban automatikusan el kell fogadni, hiszen ezeket a diplomákat minden EU-országban azonos, a közösségi normák szerinti képzés után lehet megkapni.

A csatlakozásig és azt követően a többi diploma esetében a tagállamok joga eldönteni, hogy kérik-e különbözeti vizsga letételét vagy gyakorlati idő letöltését.

Ez általában akkor történik, ha a két képzési rendszer között jelentős különbség van, vagy a nemzeti jog ismerete elengedhetetlen az adott szakma gyakorlásához.